Илияна Йотова: Силите, определящи бъдещето правителство, не са в тези консултации

Окт 18, 2014 Новини БСП 0 901

Силите, които определят бъдещето правителство, не са в тези консултации, а са в едно предварително решение да има правителство на малцинството

Силите, които определят бъдещето правителство, не са в тези консултации, а са в едно предварително решение да има правителство на малцинството. Това мнение изказа евродепутатът от ПЕС и член на ИБ на БСП Илияна Йотова в ефира на ТВ7. По думите й неслучайно лидери на ГЕРБ през последните дни тласкали нещата в тази посока и се правило всичко възможно да няма разбирателство. Относно позицията на БСП Йотова каза, че тя е била конкретна и ясна още в нощта на изборите. „Хората казаха: „време е да постоите малко в опозиция”, добави евродепутатът. Йотова изрази убеденост, че в този момент България има нужда от стабилно правителство. В тази връзка тя заяви, че БСП ще посочва всички грешки на правителството, но и ще подкрепя разумните решения. „В никакъв случай моите колеги няма да бъдат онази опозиция, която беше ГЕРБ преди няколко месеца. Гарантирам, че те ще ходят на работа, ще участват в работата на НС и комисиите”, категорична бе Йотова. По думите й стабилно правителство се очертава на базата на дясноцентристки профил. „БСП е лява партия и ние държим да изразяваме интересите на левите хора в България, на средната класа, на бедните. Няма как да намерим много пресечни точки между дясноцентристката и лявата политика”, каза още евродепутатът.

Относно заявката на ДПС да даде подкрепа за кабинет на малцинството Йотова коментира, че това не е новина, а постановка на движението от прословутото кафе в Кърджали. „Не ви ли прави впечатление, че от всички консултации, които са проведени до този момент, единствено ДПС безусловно подкрепя ПП ГЕРБ? Според мен това управление беше договорено далеч преди края на кабинета „Орешарски”, а краят му е следствие от тази договорка”, каза още тя.

Илияна Йотова коментира и вътрешнопартийни въпроси, като заяви, че разговорът, защо избирателите са изпратили БСП в опозиция, вече е започнал. В тази връзка тя посочи, че коалицията, в която е била БСП и тази формула на експертния кабинет не са били добре обмислени и не са проработили. Евродепутатът заяви още, че промяната в БСП само на един човек или на цяло ръководство, колкото и голямо да е то, няма да доведе до никаква съществена промяна. Тя коментира и персоналните критиките, отправени от членове на БСП към ръководството, като заяви, че проблемите са много-по дълбоки от имената на няколко човека. „Имаме сериозни проблеми вътре, в организационните структури на партията, в начина, по който тя функционира; имаме проблеми с това да си отговорим кои сме ние и какво точно защитаваме в момента, още повече, че имаме конкуренция в лявото пространство”, допълни Йотова. Тя подчерта, че партията разполага с кратко време и тази трансформация в БСП трябва да стане до местните избори. На въпрос, възможна ли е Коалиция за България с Първанов и Дончева, Йотова отговори, че е възможно, но това минава първо през оздравителния период в БСП. „Очевидно от тук нататък предстои големият, съдържателен разговор за бъдещето на левицата в България. Аз съм против това една партия да бъде монополист”, каза още тя. Попитана дали Миков е точният човек за лидер на партията, Илияна Йотова отговори: „на този етап да, смятам, че той ще бъде добър председател на БСП през следващите години”.