Михаил Миков: Има въпроси, които очертават лявата идентичност на БСП и не могат да са предмет на сделки

Окт 13, 2014 Новини БСП 0 1751

Има въпроси, които очертават лявата идентичност на БСП и не могат да са предмет на сделки

Има въпроси, които очертават лявата идентичност на БСП и не могат да са предмет на сделки. Това заяви на пресконференция във Видин председателят на БСП Михаил Миков. Той посочи като пример прогресивното подоходно облагане, което по думите му е въпрос на справедливост. Като приоритетни въпроси Миков  прибави и енергетиката – кой носи тежестта от състоянието на енергетиката;  социалните въпроси, свързани с пенсионирането, както и проблемите в здравеопазването. В противовес  Михаил Миков посочи ГЕРБ във Видин, които настояват здравеопазването да бъде бизнес. „Бизнес с живота и здравето на хората. В същото време ние имаме разбирането, че държавната многопрофилна болница е тази, която има възможността и капацитета да създаде инвазивна кардиология, при запазване капацитета на кардиологичното отделение, при укрепване на болницата“, обясни той. Според него практиката показва, че когато здравеопазването е бизнес, човешкото здраве е предимно здравни пътеки и пари. „Т.нар. реформа в здравеопазването от 1999 година насам доказа, че средствата са увеличени около два пъти и половина, а отношението на хората е променено в негативна посока“, допълни председателят на БСП.

Михаил Миков коментира и изборните резултати в региона. „Спадът в гласовете даде възможност на ГЕРБ да спечели във Видинска област. 4000 са по-малко гласувалите за БСП, в сравнение с изборите през 2013г., от които 1872 са отишли към други, претендиращи за леви партии”, поясни лидерът на социалистите. Като най-тежка той определи загубата в община Видин. „Смятаме, че това е и оценка за местната власт във Видин и за кмета, който е отстранен от длъжност. Използвам случая да се извиня на видинските граждани за това, че на местните избори през 2011 година подкрепих Герго Гергов. Времето показа, че личните интереси надделяват над отговорността да служиш на Видин”, каза още Миков. Той увери, че ще продължи да представлява със специално внимание гражданите на Видинска област.

Михаил Миков посочи и проекти, които са били започнали от правителството на Орешарски. „В момента усилено вървят строителните дейности  на ГКПП Салаш - Ново корито- изграждане на 4 км. изцяло нов път и ремонт на 1 км. съществуващ път. За жалост служебният кабинет спря процедурата на финала, каза още Миков. Той допълни, че служебното правителство е изключило скоростния път Видин -София от ОП „Транспорт”.