Поздравителен адрес на председателя на НС на БСП Михаил Миков по случай Международния ден на възрастните хора

Окт 01, 2014 Новини БСП 0 2145

          Уважаеми възрастни граждани на България,           уважаеми госпожи и господа, другарки и другари,           наши възрастни приятели и опоненти, наши майки и бащи, баби и дядовци,               С дълбоко уважение и признателност, от името на Националния съвет на Българската социалистическа партия и от свое име, ви поздравявам с Международния ден на възрастните хора – 1 октомври!           Този ден ни напомня, че именно възрастните хора носят единството на времето

          Уважаеми възрастни граждани на България,

          уважаеми госпожи и господа, другарки и другари,

          наши възрастни приятели и опоненти, наши майки и бащи, баби и дядовци,

 

 

          С дълбоко уважение и признателност, от името на Националния съвет на Българската социалистическа партия и от свое име, ви поздравявам с Международния ден на възрастните хора – 1 октомври!

          Този ден ни напомня, че именно възрастните хора носят единството на времето. Те са, които свързват миналото, настоящето и бъдещето в смислен процес. Те са тези, които предават на младите хора житейски уроци, за да не се повтарят изстрадани грешки. Те са тези, които, «отсяват зърното от плявата» и пренасят ценностите на цивилизацията и човечността.

          Неслучайно нашият народ е създал като част от всечовешката мъдрост приказката за възрастния баща, научил сина си къде има жито за посев, но и приказката за неблагодарния син и приготвената за него дървена копанка.

          Ние помним, че в съвременния ни ден е  вграден вашият живот – вашият труд, вашето изстрадано знание, вашият стоицизъм и опит. Дължим ви благодарността на следващите поколения. Дължим ви уважение и справедливост.

          С болка отчитаме, че стореното е недостатъчно, че възрастните хора в България днес са принудени да споделят незаслужени трудности. Знаем, че опитите ни да облекчим вашия живот, като започнахме да увеличаваме на размера на пенсиите, намалихме таксата за личен лекар, поехме поне на част от стойността на лекарства, със социалните помощи и социалните услуги, с коледните и великденски добавки, не решават въпросите на днешното ви нелеко битие. Ние няма да спрем да полагаме усилия в рамките на възможното и да отстояваме правото на достоен живот за възрастните хора. И да се стремим да надграждаме тези усилия.

          Благодарим ви за всичко, което сте създали за следващите поколения, за всичко, което сте опазили за тях, за опита, който ще предадете на децата и внуците си!

          В този ден искаме да напомним на всички млади: вашите възрастни години предстоят; те идват неочаквано бързо; затова, моля ви, уважавайте възрастните хора, бъдете внимателни към тях, не отлагайте, поемете тяхната мъдрост – ваше утрешно достойнство и житейска опитност.

          А ние, от БСП, ще продължи да се стреми към повече солидарност, към социална полтика, която да гарантира условия за достоен живот на всички поколения, каквито, сигурен съм, всички българи заслужаваме.

 

          Уважаеми възрастни граждани на България,

          Бъдете живи и здрави!

          Не прощавайте грешките на младите, но ги обичайте – те са вашето прераждане.

          Честит празник!