Кандидати на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ: Гражданите трябва да упражняват правото си на достъп до инфоормация

Сеп 28, 2014 Новини БСП 0 1160

За нас е важно повече активни граждани да упражняват правото си на достъп до информация, защото това е начин да бъде упражняван контрол върху работата на институциите, те да станат по-прозрачни и да се отчитат пред обществото

За нас е важно повече активни граждани да упражняват правото си на достъп до информация, защото това е начин да бъде упражняван контрол върху работата на институциите, те да станат по-прозрачни и да се отчитат пред обществото. Това казаха пред младежи във Видин кандидатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ваня Ставрева и Филип Попов. Двамата се включиха по нетрадиционен начин в националната кампания „Чети с мен” и вместо с любимите си книги, отидоха в Крайдунавския парк с наръчника „Как да получим достъп до информация”, защото 28 септември е Международен ден на правото да знам. „Решихме да запознаем повече хора как да се възползват от възможностите, които Законът за достъп до обществена информация им дава. Оказа се, че малцина знаят как да искат информация и как със законови средства да принудят институциите да им отговорят, когато отказват да го направят”, поясни Ставрева. 

Кандидатите за народни представители припомниха, че през  2011 г. община Видин, която се управляваше от кмет на ГЕРБ, получи антинаградата „Катинар” на Програма Достъп до информация, заради откази за достъп до обществено значима информация.