Позиция на Ангел Найденов Водач на листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Варна

Сеп 26, 2014 Новини БСП 0 1210

Не мога да повярвам, че подобно решение е прието от служебния кабинет, и то без никаква реакция от страна на министъра на отбраната, макар и служебен

Не мога да повярвам, че подобно решение е прието от служебния кабинет, и то без никаква реакция от страна на министъра на отбраната, макар и служебен. При толкова усилия вложени за отмяната на едно напълно несправедливо и ощетяващо военнослужещите решение да се предлага отново въвеждането на възраст, като допълнително условие за придобиване на право на пенсиониране, е възмутително. Още по-възмутително е, че единствено министърът на вътрешните работи възразява.

Това решение е поредният пример, предизвикващ несигурност и поставящ под съмнение условията, при които се реализира военната професия и професията на хората, свързани със сигурността и обществения ред.  Като капак на всичко идват и опитите на служебния кабинет да търси административни техники, заобикалящи парламента и неговото право да взема решения по кодекса за социалното осигуряване. Никакви мнения, становища или препоръки, приписвани на европейски структури и изразявани в частни разговори с когото и да било от българска страна, не могат да послужат като основания за подобно решение. Не за първи път се правят опити да се накърнят правата на военнослужещите с аргументи от уж европейски практики. Но защо се говори за тези практики само тогава, когато трябва да бъдат ограничени правата на хората от системата на отбраната и сигурността?

Припомням, че в предишното народно събрание отмяната на това допълнително условие стана при висока степен на подкрепа и съгласие. Припомням, че след отмяната малцина бяха военнослужещите, които ползваха правото на ранно пенсиониране преди навършване на пределната за съответното звание възраст. Припомням тези факти, за да подчертая, че са напълно несъстоятелни мотивите за връщане на възраст като допълнително условие за придобиване на право на пенсиониране. Това решение на служебния кабинет, който за пореден път показва колко лековато надхвърля своите правомощия, подхранва всички опасения на хората от отбраната и сигурността, включително и относно размера на обезщетенията им при пенсиониране.

Остро възразявам и призовавам всички, не само свързани с отбраната и сигурността, но и имащи съзнанието за рисковете и отговорностите на хората от тази система да се противопоставят на подобни решения. Настоявам служебният министър на отбраната да инициира преразглеждане на решението на служебния кабинет и заявявам, че ние ще го направим, ако не бъде отменено след 5-ти октомври.