Кандидати от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ дариха апарати за кръвно налягане за МБАЛ Бургас

Сеп 24, 2014 Новини БСП 0 690

Превръщането на МБАЛ – Бургас в университетска болница беше един от основните аргументи в нашите усилия за създаване на Факултет по обществено здраве в Бургас

Превръщането на МБАЛ – Бургас в университетска болница беше един от основните аргументи в нашите усилия за създаване на Факултет по обществено здраве в Бургас. Това заяви Атанас Зафиров, кандидат за народен представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ, по време на срещата с ръководството на МБАЛ Бургас. Той апелира, стремежите на ръководството бургаската болница да стане университетска, да бъдат подкрепени. „Това е заложено в нашата програма. Има опасения, които се потвърждават от стартирали вече процедури, че усилията на нашите колеги от ГЕРБ в насока създаване на Факултет по обществено здраве, са свързани с осигуряване на акредитация на университетска болница на частната клиника на Семир Баумелих“, обясни той. Атанас Зафиров апелира кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ ясно и категорично да заявят застават ли зад бургаската кауза за това МБАЛ Бургас да стане университетска или всички техни усилия са били с цел болницата във Ветрен да бъде такава.

На срещата присъстваха и кандидатът за народен представител от листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - Бургас Йордан Георгиев и председателят на Областен съвет на БСП Николай Тишев. По време на разговора бяха обсъдени проблемите в здравеопазването в страната и в региона.

Те разгледаха ремонтираното инфекциозно отделение и направиха дарение от апарати за кръвно налягане за здравното заведение.

„Направихме равносметка за това, което беше постигнато през последната една година. Включително и с нашето участие като народни представители. Обсъдени бяха и ангажиментите, които поемаме към бъдещото развитие на болницата“, заяви Зафиров пред журналисти след края на срещата. Той изказа удовлетворение от постигнатото до момента и наблегна на няколко проблема, които не са обществена тайна, но за пореден път са споделени на тази среща. „На първо място това е проблемът със спрените средства от Министерство на здравеопазването по отношение на нормалното функциониране на болницата. За проблемът със спрените средства за спешното отделение сме имали възможност многократно да говорим. Искам да подчертая, че това беше един наш изпълнен ангажимент. Неясно защо служебното правителство не отпусна тези средства и един голям проблем като ремонта на спешното отделение все още е на дневен ред. Важно е да се знае, че и средствата, които бяхме осигурили за разплащане на болницата с изпълнителите на проекта по рехабилитация и ремонт на инфекциозно отделение също са спрени, продължават да трупат лихви и тежат на болницата“, обясни той.

Зафиров е категоричен, че ще настоява Министерството на здравеопазването да размрази тези средства – над 200 хил. лв. за инфекциозно и около 850 хил. лв. за спешно отделение.

Като друг важен за бургаската болницата проблем Зафиров посочи спешната нужда от ремонт на отделението по трансфузионна хематология, което се намира на територията на общината, а се администрира от болницата.