Сергей Станишев предупреди, че някои партии си търсят алиби като се готвят да оспорват резултатите от изборите

Май 26, 2009 Новини БСП 0 1266

Председателят на БСП подписа коалиционното споразумение за изборите за 41-во НС   Сергей Станишев предупреди, че някои партии си търсят алиби като се готвят да оспорват резултатите от изборите

Председателят на БСП подписа коалиционното споразумение за изборите за 41-во НС

 

Сергей Станишев предупреди, че някои партии си търсят алиби като се готвят да оспорват резултатите от изборите. Той направи коментара след  подписването на коалиционно споразумение на КБ за явяване на предстоящите избори за 41 -ви парламент. Председателят на БСП изрази безпокойството си от изказвания на „независими" политолози и действия на политически лидери, които правят внушението за проблем с изхода на изборите.  Това е опасно, предупреди Станишев и коментира, че има политически сили, които искат да си намерят извинение за изборните резултати и затова подлагат на съмнение механизмите на преброяване, които прилага „Информационно обслужване".  Искам да изразя тревогата си от едно насаждане от страната на ПП ГЕРБ, както и други хора от десницата по отношение на изборите, каза още Станишев. Той припомни, че „Информационно обслужване" преброява изборите от 2003 г. в същия състав, както и сега. В тази институция съществува Надзорен съвет, който съблюдава изборния процес. Премиерът изтъкна, че до момента никой от опозицията не се е оплаквал от преброяването и резултатите, въпреки че са се състояли доста избори, които са имали различен изход.  Когато резултатите им изнасяха - не се оплакваха, добави председателят на социалистите за ГЕРБ и десните.

Станишев акцентира върху значението на демократичния процес в България и заяви, че ще поиска ЦИК да покани представители на всички партии, които участват в изборите, за да им бъдат представени всички механизми за преброяване и отчитане. За мен най-важно е изборите да протекат по един демократичен начин, заяви министър-председателят. Той добави, че изборите в България никога не са били оспорвани. Председателят на БСП беше категоричен, че Коалиция за България умее и да губи и да печели, за разлика от други политически формации.

Преди да отправи тези послания, председателят на БСП Сергей Станишев подписа с коалиционните партньори от Коалиция за България споразумение за явяване на изборите за 41-во Народно събрание. Документът беше скрепен с подписите на ръководителите на БСП, Движение за социален хуманизъм, Партия на българските социалдемократи, Земеделски съюз „Александър Стамболийски", Партия „Рома", Комунистическата партия на България и ПП „Нова зора". Това е форматът, в който коалицията ще се представи и на евроизборите. Във връзка със споразумението Сергей Станишев заяви, че хората ще решат на тези избори дали страната ще продължи да се развива достатъчно динамично, преодолявайки трудностите на икономическата криза или ще затъне в политическа конфронтация и реваншизъм. Той определи перспективата за управление на КБ като ляво ангажирана политика, отчитаща успехите и неуспехите на досегашното управление. Премиерът акцентира на социалните ангажименти като приоритет на левицата. Той заяви, че левите си поставят за цел първото място на изборите на 5-ти юли.

Шефовете на останалите партии потвърдиха амбицията за победа на изборите и изразиха убедеността си в успеха.