Дора Янкова: „Мащабното саниране“ на домовете е манипулация на ГЕРБ, която прикрива сериозен скок в цената на тока

Сеп 22, 2014 Новини БСП 0 993

Обещанието на ГЕРБ, че ще санира всички български домове, е една огромна предизборна манипулация

Обещанието на ГЕРБ, че ще санира всички български домове, е една огромна предизборна манипулация. Това заяви в с. Борино водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в област Смолян Дора Янкова. Според нея е неясно откъде формацията на Борисов ще осигури 2 млрд. лв., за да санира блоковете.

„Нашето правителство договори Споразумението за сътрудничество с ЕС в периода 2014-2020 г. Ние защитихме общо 300 млн. лв. за саниране на жилищни и обществени сгради. ГЕРБ трябва да кажат откъде ще вземат останалите 1,7 млрд. лв. Заем ли ще теглят или ще източат фискалния резерв, който кабинетът „Орешарски“ увеличи точно с 2 млрд. лв.“, запита водачът на червената листа.

Янкова припомни, че община Смолян е била пилотна по програмата за саниране. „Аз бях кметът, който започна програмата за енергийно обновяване на домовете в страната и най-добре знам как се случват нещата“, напомни тя.

Според Дора Янкова говоренето за саниране на сгради от страна на ГЕРБ цели да прикрие предстоящото увеличение на цената на тока от 01.10.2014г.  с 10% и по-сериозен ръст през следващите месеци. „Действително сградите, които се санират понижават разходите за отопление, но хората в планинските райони не се отопляват основно на ток. По-високата цена на електроенергията ще удари качеството на живот, цените на стоките и услугите, което няма да може да се покрие от спестяванията за отопление“, категорична бе Янкова. Тя постави остро въпроса кой носи политическата отговорност за покачването на цената на тока от 01.10.2014г.  с 10% – президентът Плевнелиев, служебното правителство или никой?

Заедно с Янкова пред жителите на община Борино управленската програма и приоритетите за региона представиха и кандидатите за народни представители от червената листа – Валентина Павлова и инж. Венцислав Венков. Пред избирателите представителите на лявата листа се ангажираха да продължат инициативата за ремонт на единствената църква „Св. Петър и Павел“, за която е изготвен проект, който очаква финансиране от програмата за развитие на селските райони.