Янаки Стоилов: Читалищните средища са впечатляващ пример за сплав от духовност и борба на българския народ, от каквато имаме остра нужда

Сеп 21, 2014 Новини БСП 0 1219

Хората, които са се борили за национално освобождение, за развитие на българското образование и читалищна дейност, са били ръководени от идеите и от силата на духа, а не както мнозина днес - от властта на парите, които купуват все повече власт и властта, която купува все повече богатство

Хората, които са се борили за национално освобождение, за развитие на българското образование и читалищна дейност, са били ръководени от идеите и от силата на духа, а не както мнозина днес - от властта на парите, които купуват все повече власт и властта, която купува все повече богатство. Това каза водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – Пазарджик Янаки Стоилов в с. Голямо Белово, където бе официален гост на 140-годишнината от основаването на читалище „Тодор Каблешков”. Стоилов подчерта, че читалищните средища са впечатляващ пример за сплав от духовност и борба на българския народ, от каквато имаме остра нужда и в съвремието. Водачът на червената листа за Пазарджик и областта изрази надежда, прескачайки тежките години на мъчителен български преход, отново да има духовен подем и икономическо развитие. Янаки Стоилов отбеляза и социалната роля на читалището в с. Голямо Белово, където освен чрез художествена дейност и чрез благотворителни инициативи са се събирали средства за обучение на бедни деца.
 
По-рано Стоилов посети с. Радилово, където се срещна със симпатизанти и участва в традиционния празник на кешкека. „Нека този празник да продължава още години наред, защото по този начин всички ние пазим българските национални традиции. Знам колко е важно освен хубави празници да има и ползотворни делници и в тях са по-големите проблеми, които трябва да решим, за да има достоен живот в справедлива България”, посочи Янаки Стоилов.
 
В мероприятията участваха също кандидатите за народни представители Йордан Младенов, Диана Варникова-Милчева, Стойко Стефанов и др.