Петър Кънев иска да регистрира в ЮНЕСКО археологически обекти в Поморие

Сеп 21, 2014 Новини БСП 0 1335

Водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Бургас Петър Кънев прие поканата на игумена на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ архимандрит Йеротей да посети хилядолетната света обител

Водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Бургас Петър Кънев прие поканата на игумена на Поморийския манастир „Свети Георги Победоносец“ архимандрит Йеротей да посети хилядолетната света обител. Тя бе отправена към него и като председател на Сдружение „Черноморска Странджа“, което оказва научно-методическа, организационна и финансова помощ на  новооткритата сбирка „Музей на монашеството“. Архимандрит Йеротей и бургаският изкуствовед д-р Пепа Седларска представиха впечатляващата музейна експозиция, която илюстрира забележителното минало на поморийския манастир.

След посещение в манастира Петър Кънев разгледа част от археологическите забележителности на Поморие. Особено внимание беше отделено на археологическите проучвания в местността Палеокастро, където под научното ръководство на специалисти от Националния археологически институт с музей при БАН се изследват останките от римския и средновековния град Анхиало. Обхождането на обектите завърши с посещение на т.нар. Поморийска гробница.

Впечатлен от всичко видяно инж. Петър Кънев се ангажира да проучи възможностите уникалната тракийска старина да бъде регистрирана в ЮНЕСКО като паметник със световно значение. Бяха обсъдени и възможностите да се разработи рамков проект за целево европейско финансиране на проучвания и социализацията на поморийския археологически комплекс.