Дора Янкова даде старт на обучението на медици в Смолян

Сеп 17, 2014 Новини БСП 0 848

Обучавайте се и работете като медицински сестри с любов, защото нещата се случват само тогава, когато ги правим с любов

Обучавайте се и работете като медицински сестри с любов, защото нещата се случват само тогава, когато ги правим с любов. Това призова Дора Янкова, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Смолян, първия випуск медицински сестри, които започнаха обучението си в Смолян на светлия празник Вяра, Надежда и Любов и св. София. Те ще получат бакалавърска степен и дипломи на най-престижното учебно заведение за медици у нас – Медицинския университет в София.
 
„Намерението ни е да имате по-голям статут като медици-професионалисти и да сте с по-добър портфейл. Повечето от вас  може би ще се омъжат тук и ще останат, и ще си тежите на мястото“, каза Дора Янкова, която е инициатор на проекта. Близо година като депутат от БСП тя организираше създаването на изнесеното обучение на сестри в Смолян, с безрезервното съдействие на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, на борда на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и на областната управа. Огромната предварителна работа, извършена от Дора Янкова и от болницата, изненада и ръководството на факултета по обществено здраве към МУ-София. Те очакваха обучението в Смолян да стартира с около 20-25 студенти, а издържали изпитите и са записани 42-ма високо мотивирани млади хора, в това число един младеж.
 
„Решението е перспективно. Замисълът ни е да развием специалностите и с обучение на парамедици, кинезитерапевти, на специалисти по телемедицина и по здравен мениджмънт”, каза още Янкова. Докато студентите получаваха своите книжки, Дора Янкова разговаряше с д-р Георги Благоев, член на борда на смолянската болница. „Знаете ли какво ми каза доктор Благоев току-що? "Само да завършат, всичките ще ги взема на работа”, завърши Янкова.