Таско Ерменков: Развитието на ядрената ни енергетика може да върне България на икономическата карта на света

Сеп 17, 2014 Новини БСП 0 930

С развитието на ядрената ни енергетика можем да върнем България на икономическата карта на света

С развитието на ядрената ни енергетика можем да върнем България на икономическата карта на света. Влиянието на ядрената енергетика върху цените на тока е благоприятно, защото в момента най-евтината електроенергия е тази от АЕЦ „Козлодуй”. Според разчетите, цената при започване на работа на АЕЦ „Белене” ще бъде най-ниска, в сравнение с другите източници на енергия. Това заяви Таско Ерменков, водач на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Сливен и областта в ефира на БНР. По думите му българите не трябва да забрaвят, че не някой друг, а БСП е единствената, която говори за индустриализация, реиндустриализация, социална политика за хората, социални цени, търпимост. „Затова, когато хората излязат да гласуват, да не забравят бюлетина №22, защото тя е единствената, която може да гарантира казаното дотук”, категоричен бе той.
 
Ядрената енергетика, подчерта Таско Ерменков, е единственият вид, който може да гарантира социaлно поносими цени. „АЕЦ „Белене” е единственият реален проект, който съществува в България. Следователно, за да има социално поносими цени, този проект трябва да се реализира. Колкото до VII и VIII блок на АЕЦ „Козлодуй”, те трябва да водят до удължаване живота на централата”, обясни той. По думите му изграждането на нови централи в България е свързано с икономическото бъдеще на страната. „Допълнителните мощности на АЕЦ „Козлодуй” ще бъдат тези, които ще заместят излезлите от експлоатация такива”, обясни той.
 
Водачът на листата категорично заяви, че най-вредното, което можем да направим в енергетиката, е да противопоставяме АЕЦ на ВЕЦ и т.н. „Трябва да се намери онзи оптимален микс, така че и енергетиката и потребителите да получат онази цена, удовлетворяваща всички. Нужен е интегриран подход, не само за енергетиката, но и за икономиката на страната ни”, обясни Ерменков. Според него държавата също може да участва в развитието на ядрената енергетика. „Нейното участие може да бъде под формата на логистична подкрепа и евентуално може да бъде гарант за заем, при определени изгодни за страната ни условия”, каза още той.