Атанас Мерджанов към Цветанов: Ще бъдете ли министър на вътрешните работи?

Сеп 14, 2014 Новини БСП 0 758

Ако приемем фактa, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, какви ще бъдат вашите лични управленски амбиции, г-н Цветанов? Ще бъдете ли министър на вътрешните работи? Това попита в ефира на Нова телевизия водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Ямбол Атанас Мерджанов и не получи отговор от присъстващия в студиото Цветанов

Ако приемем фактa, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, какви ще бъдат вашите лични управленски амбиции, г-н Цветанов? Ще бъдете ли министър на вътрешните работи? Това попита в ефира на Нова телевизия водачът на листата на Коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за област Ямбол Атанас Мерджанов и не получи отговор от присъстващия в студиото Цветанов. Социалистът подчерта, че манталитета, стила и модела на всичко, което се е случвало по време на управлението на ГЕРБ са били напълно отречени от българското общество – използването на МВР за теснопартийни политически цели. „Ако вие се изкушите да посегнете още веднъж към този начин на представяне на властта, ще е пагубно за всички нас, за цялото българското общество“, категоричен бе Мерджанов. По думите му реформите в сектор сигурност, които са били започнати предната година, може да не са цялостни, но са сериозна стъпка. Той подчерта, че за разлика от останалите политически сили БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ смята, че трябва да вървим към реформиране на системата на МВР.

Има дефицит на справедливост в българското общество

Мерджанов коментира, че има дефицит на справедливостта в българското общество и в българската държава. Той допълни обаче, че за състоянието на правосъдието не вижда нито една от политическите партии, които са били в парламента, да не носи отговорност за това. „Промените в Конституцията, в Закона за съдебната власт едва ли ще доведат до изчерпване на този дефицит на справедливост. Ние трябва да направим 2 неща – да се вслушваме в професионалното мнение на тези магистрати, когато се изработват законите и политиците не бива да се бъркат в решаването на съдебни дела“, обясни социалистът.  Той подчерта, че един от последните европейски доклади е осъдил намесата на изпълнителната власт в работата на съдебната. По думите му това  е една от основните грешки и причини българската съдебна система да почива на свои собствени правила. „По този начин не са помогна, напротив - проблемите се задълбочиха“, категоричен бе Мерджанов. По въпроса за мястото на прокуратурата, Мерджанов заяви, че в новото Народно събрание трябва да има консенсус, така че тя да бъде ефективна и независима.

На въпрос за отношението на гражданите към служителите на реда, той отговори, че през изминалата година е направена стъпка към засилване на статута на полицая „За да можеш да очакваш и да изискваш от българския полицай, трябва да го мотивираш по съответния начин. Смятам, че това беше направено и е в добра посока“, каза още той.

Трябва да има жива полицейска сила във всяко населено мяст, за да се реши проблемът с битовата престъпност

Помолен да коментира битовата престъпност, Мерджанов заяви: „Надали има друго правителство, което за толкова кратък срок да успее да съсредоточи толкова сили, включително на жандармерията и на полицията в малките населени места“, категоричен бе той. Социалистът припомни сполучливия експеримент, в който по програмата за заетостта са били осигурявани охранители в малките населени места. Той обясни, че назначаването на тези хора става с областния управител, шефа на областната дирекция на полицията, с представители на общината. Според него това съвсем не може да реши проблемите на битовата престъпност, но са значими, решителни стъпки. „Трябва политиците да се замислим преди всичко за взаимодействие между органите на полицията, общинската власт и централната власт и за засилване на ролята на общинската полиция“, заяви Мерджанов. Той подчерта, че засега общинска полиция има само в няколко големи града и трябва законово да се даде възможност за повече такива звена, които да поемат част от този тежък проблем.

За справяне с битовата престъпност той подчерта, че са нужни последователни усилия, както на централното ръководство на МВР, така и съвместни усилия с общините, създаване на звена на общинска полиция и разширяване на възможностите по програмата за заетост с наемане на допълнителни местни безработни, които да осигуряват охрана. Мерджанов бе категоричен, че трябва да бъде осигурена жива сила и във всяко населено място хората трябва да свикнат, че има полицай, на който могат да разчитат и да са сигурни за стопанството си и за собствената си сигурност.

Всички трябва да сме нетърпими към всеки политик, който незаконно се е възползвал от власт

На въпрос за корупцията в България, Мерджанов отговори, че може да се справим с нея само ако има съгласие между всички политически сили за тотална нетърпимост към всеки политик, който незаконно се е възползвал от властта и бъдат непримирими с личен пример. „Само тогава обикновените граждани биха могли да ни повярват“, каза още бе Мерджанов.

Социалистът поясни, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ твърдо ще се придържа към приоритетите в своята платформа по отношение на сигурността. „България се намира не кръстопът и от резултатите на 5-ти октомври ще зависи стабилността на страната и в политическо, и в икономическо отношение.  Каквито и да бъдат резултатите, усилията на всички политически сили трябва да бъдат насочени към създаването на работещо българско правителство, 22 номер е печелившият номер на 5-ти октомври. Ние се надяваме на абсолютна подкрепа“, заключи Атанас Мерджанов.