Георги Пирински се срещна с представители на българската общност в Молдова

Сеп 14, 2014 Новини БСП 0 848

Председателят на НС на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес към българите в Молдова За нас като партия, наличието на българска общност в Република Молдова е естествена връзка между нашите две страни и се надяваме, че нейното  социално-икономическо положение ще продължи да се подобрява в рамките на единна, независима, суверенна, европейска Молдова

Председателят на НС на БСП Михаил Миков изпрати поздравителен адрес към българите в Молдова

За нас като партия, наличието на българска общност в Република Молдова е естествена връзка между нашите две страни и се надяваме, че нейното  социално-икономическо положение ще продължи да се подобрява в рамките на единна, независима, суверенна, европейска Молдова. Настояваме за запазване на Тараклийстия район като български национално-културен център, където нашите сънародници се ползват в пълен обем от права при осъществяването на дейностите по съхраняване и развиване на културно-духовното и езиковото наследство. Това се казва в поздравителен адрес от председателя на НС на БСП до организаторите на XIV-ия Републикански етнокултурен фестивал в Република Молдова.

Заместник-председателят на НС на БСП и член на ЕП Георги Пирински е на посещение в Молдова за участие във фестивала. Посещението му е и част от политиката на засиления агажимент на БСП към българите зад граница.

„Фестивалът е не само  демонстрация на големите успехи в национално-културното развитие на живеещите в Молдова етноси, но и показател на ролята на националните малцинства в установяване на атмосфера на спокойствие, толерантност, хармонични междуетнически отношения и единство в молдовското общество“, заяви Пирински.

Участие във фестивала взеха над 2000 души, сред които председателя на парламента на Молдова, народни представители, представители на местната власт, културни и научни дейци и др.

По време на своето посещение г-н Пирински проведе среща с представители на българската общност в Тараклия, на която бяха обсъдени проблемите, пред които са изправени нашите съграждани в Молдова и възможностите за справяне с тях. Откроени бяха и конкретни проекти, по които БСП би могло да окаже подкрепа.