Заместник-министърът на образованието и науката Ваня Добрева поздрави учители в Сливен

Заместник- министърът на образованието и науката Ваня Добрева бе днес в Сливен

Заместник- министърът на образованието и науката Ваня Добрева бе днес в Сливен. Тя се срещна с бивши и настоящи преподаватели от града и с представители на културната общественост във връзка с 24 май - Денят на славянската писменост и култура. Срещата, която се състоя в камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров", бе инициирана от председателя на Общинския съвет на БСП в Сливен Мартин Славов. Заедно със зам.-министър Добрева, на срещата присъстваха и народният представител от „Коалиция за България" и член на парламентарната комисия по образование и наука Иван Славов и кандидатът за евродепутат от листата на „Коалиция за България" Ерик Рангелов.

В своето приветствено слово заместник- министър Ваня Добрева поздрави сливенските преподаватели за 24 май и благодари на хората на духа за всекидневния им подвиг. Тя представи отчет за свършеното от Министерството на образованието и науката през изтичащия мандат, като акцентира на осигурените безплатни учебници за децата до 8 клас, държавните зрелостни изпити, увеличените стипендии за студенти и докторанти, новите учебни сгради, наредбата за държавен стандарт при изучаването на българския книжовен език, и др.

Народният представител Иван Славов заяви, че „Коалиция за България" гледа на образованието като на приоритет, който обединява традициите и интересите на целия български народ. Той допълни, че четирите години управление на сегашния кабинет са били продължение на конструктивната образователна политика, поета от предходния кабинет за възстановяване на престижа на българското образование. Пред сливенските преподаватели Иван Славов говори за приетите от кабинета важни закони като Закон за студентското кредитиране и Закона за професионалното образование, за преструктурирането на училищната мрежа, за делегираните бюджети, за външното оценяване на учениците от 4 клас, за въведените матури и др.

На срещата бе представен и кандидатът за евродепутат от листата на „Коалиция за България" Ерик Рангелов. 55-годишният перничанин в момента е изпълнителен директор на Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. Рангелов има две висши образования: международни икономически отношения, завършено в Прага; и Бизнес администрация - финанси, в Югоизточен университет НОВА, Форт Лодърдейл, САЩ. Бил е управител на Търговско дружество Propark s.r.o. - Прага; икономист - консултант в Организацията за външна търговия на Япония - Лондон; стратегически консултант във финансова група „NIKKO" - Япония; експерт в Министерството на икономиката и планирането" и Държавната планова комисия.

„От 2005 г. до 2009 г. бяха инвестирани над 120 млн. лв. в модернизацията и реконструкцията на повече от 140 детски градини и 70 училища в страната, каза изпълнителният директор на Социално-инвестиционния фонд Ерик Рангелов. Много добри неща се случиха през последните 4 години, благодарение на това правителство. Що се отнася до листата с кандидати за евродепутати от „Коалиция за България", тя е балансирана, в нея има и младост, но има и мъдрост. Всички кандидати са отлични професионалисти в своята област. Колкото и от тях да влязат в Европейския парламент, те с достойнство ще защитават интересите на България и то така, че страната ни да не загуби европейската си перспектива".