Михаил Миков: Никакъв резерв и фискални съображения не могат да струват повече от необходимостта на хората да живеят нормално

Сеп 13, 2014 Новини БСП 0 1387

9-ти септември даде възможност на България да се развива и да се постигнат много сериозни успехи в индустрията, образование, науката, спорта

9-ти септември даде възможност на България да се развива и да се постигнат много сериозни успехи в индустрията, образование, науката, спорта. Партизаните бяха признати официално  за борци от антихитлеристката коалиция. Това заяви в ефира на Нова телевизия председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че тогава обаче е имало повече справедливост, а сега обществото е разкъсвано от чувството за несправедливост. По думите му всеки трябва да си дава сметка как е изглеждала България през 1944-1945 г. като социално-икономическо развитие и до къде стига по БВП, по доходи на населението.  Според него има и много грешки и негативи от това време, като ограничението на свободата на словото и на многопартийната демокрация.  „Не бива обаче тези недостатъци да бъдат повод да не коментираме онзи растеж”, категоричен бе Миков. Той подчерта, че след 1989г. година е започнало да се мери с „двоен аршин”, както и, че историята е по-голяма от четвърт век и трябва да се отнасяме обективно към доброто и към лошото, към фактите такива, каквито са. „Днес по-свободен ли е човекът? Свободен ли е, когато купуват гласа му? Когато нямаш какво да ядеш, въпрос на избор ли е?”, попита председателят на БСП.

Историята не съди другите партии, защото те не остават в нея

Миков заяви, че БСП винаги е носела отговорност и за след 9-ти септември и за преди 9-ти,  за след 10-ти ноември, тогава, когато е участвала във властта, но няма как да се прехвърля на партията унищожаването на селското стопанство, на промишлеността, като  изградена структура. „БСП винаги е виновна и е партия с история. Другите преминават за малко, каквото могат - го разбутат, каквото могат - позамъкнат. Историята не ги съди, защото не остават в нея”, обясни лидерът на БСП.

По повод на апокалиптичните картини, описани от служебното правителство за състоянието на България, Миков призова да се види колко са получили като фискален резерв и колко е в края на управлението им. Той обаче подчерта, че никакъв резерв и фискални съображения, не могат да струват повече от необходимостта на хората да живеят нормално. Миков припомни, че по време на мандата на кабинета „Орешарски” са били разкрити 40 000 работни места. На въпрос защо БСП се е съгласила да управлява, без мнозинство в НС, Миков отговори: „Трябваше да бъде прекратено това управление, заради което хората горяха като факли и излизаха по улицата на София и големите градове, на онази арогантност и натиск върху бизнеса, социалното замразяване”.

Той подчерта, че голяма част от гражданите ще повярват, че БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ може да ги представлява, да защитава онези малки неща, които са може би забравени от последните години и тази посока. По думите му мантрата „Заслужаваме”, „Ние сме победители”, трябва да спре, защото ГЕРБ сега може пак да са първи и пак да не управляват.