Станишев: Еврокомисарите - социалисти получиха ключови ресори

Сеп 11, 2014 Новини БСП 0 716

Ресорът на Кристалина Георгиева е безспорен успех за страната ни След като вчера бяха обявени съставът и разпределението на ресорите в новата Европейска Комисия, Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), заяви: "ПЕС получи 8 ключови ресора, в сравнение с предишната комисия, когато бяха 6

Ресорът на Кристалина Георгиева е безспорен успех за страната ни

След като вчера бяха обявени съставът и разпределението на ресорите в новата Европейска Комисия, Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти (ПЕС), заяви: "ПЕС получи 8 ключови ресора, в сравнение с предишната комисия, когато бяха 6. Eврокомисарите-социалисти имат всички качества, за да развият потенциала на тези ресори. Трябва да им бъде дадена политическа свобода да осъществяват прогресивни политики".

Станишев, който е и член на Европейския парламент, посочи още, че ще работи заедно с председателя на Групата на социалистите и демократите в ЕП – Джани Питела за подготовката на изслушванията на кандидатите за комисари в ЕП.

ПЕС приветства назначаването на Франс Тимерманс за първи заместник-председател на Жан-Клод Юнкер, което  ще осигури силна позиция на партията във всички сфери на дейност на Комисията, както и на Фредерика Могерини за Върховен представител по външната политика. „Голям успех за нашето политическо семейство в борбата за рестартиране на буксуващата европейска икономика е назначаването на френския социалист Пиер Московиси за комисар по икономическите и финансови въпроси, от когото ще се очакват най-важните мерки за възстановяване на растежа на икономиките, конкурентноспособността и повишаване на заетостта.“

Останалите петима еврокомисари от семейството на ПЕС също получават важни портфейли. Корина Крету поема контрола над регионалната политика, основен инструмент за преодоляване на неравенството в Европа. Кармену Вела ще има отговорността по опазването на природните богатства, като комисар по околната среда. Невен Мимица ще бъде комисар за международно сътрудничество и развитие, Марош Шефчович – по транспорт, а Витенис Андриукаитис ще бъде отговорен за здравеопазването – приоритетен за социалистите сектор, където предстоят още много реформи – както в Европа, така и в България.

Еврокомисарите-социалисти ще определят политическия курс на Европа през следващите пет години, водени от волята на гражданите за промяна, изразена на изборите през май. Те ще работят също за поставянето на социалния диалог във фокуса на политиките за заетост, така че да се създават качествени работни места, които позволяват достоен стандарт на живот.

"Това, което очакват гражданите от нас след изборите, е да върнем Европа обратно на пътя на икономическия растеж и еврокомисарите от семейството на ПЕС ще използват получените ключови икономически ресори, за да направят това", заяви Сергей Станишев. По фумите му получените от ПЕС ресори са изключително важни и за България, особено регионалната политика, където са голяма част от европейските средства и оперативните програми. „Ще разчитаме г-жа Крету да спомогне за преодоляване на икономическите различия между регионите в Европа", каза още той.

"Поздравявам г-жа Кристалина Георгиева за поверения важен и престижен ресор в новата комисия. Това е безспорен успех за страната ни" , заяви още лидерът на ПЕС. По време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург следващата седмица, той ще участва в среща на всички български евродепутати с Георгиева, на която ще постави въпроси по приоритетни за ПЕС политики и тяхното финансиране през мандата на новата Комисия – реиндустриализация, растеж, заетост, образование, здравеопазване, околна среда, външна политика и др.

"Следя с тревога развитието на преговорите по бюджета на ЕС за 2015 г. и предложените от Съвета съкращения по политики, свързани с възстановяване  на икономиката, конкурентноспособността и работните места, като изследвания и иновации. Ето защо, очаквам с нетърпение разговора с г-жа Георгиева", заключи Станишев.