Кристиан Вигенин: Отношенията между България и Русия винаги ще останат специални

Сеп 06, 2014 Новини БСП 0 1127

Съединението е един от най-светлите примери в българската история и показва, че когато сме единни, страната ни постига своите големи победи

Съединението е един от най-светлите примери в българската история и показва, че когато сме единни, страната ни постига своите големи победи. Конфронтацията разделя нацията и това го виждаме всички. Трябва да се научим да преодоляваме най-големите дефицити, които вгорчават живота на българите в името на социалната справедливост и солидарността.  Това каза в ефира на Дарик радио водачът на листата на „БСП лява България” в Благоевград Кристиан Вигенин.
„Бих казал, че на моменти по-голяма заплаха са хората, които ни хвърлят към конфронтацията с Русия, а не самата Руска Федерация, тъй като отношенията между нашите две страни винаги ще останат специални, те са обусловени от вековни връзки и културна близост”, категоричен бе Вигенин на въпроса дали Русия е заплаха за националната ни сигурност. Той добави, че трябва да изграждаме партньорство, което е основано на уважение и взаимна изгода в търговско-икономически връзки.  Вигенин попита и могат ли да бъдат заплаха за България стотиците хиляди туристи или хората, които купуват имоти тук и стимулират икономиката или пък руският газ и ресурсите, които идват от Русия. „В най-тежката криза в Европа от десетилетия успяхме да водим една балансирана политика, като успяхме да запазим комуникацията с Руската Федерация, защото това е важна част от решението на проблема”, заяви Вигенин.  Той бе категоричен, че не може да има стабилност в Украйна, ако с тази стабилност не се ангажират и ЕС, и Русия. Социалистът изрази надежда, че примирието, постигнато в Украйна,  ще бъде първата стъпка към решаване на конфликта и нормализацията на живота там.
По темата енергетика Кристиан Виденин заяви, че е категорично "за" „Южен поток”, тъй като по думите му това е един стратегически проект за България, който ще гарантира доставките на природен газ за страната и ще създаде работни места и доходи. „Надявам се, че новата Европейска комисия и руската страна ще проявят много повече гъвкавост, за да може по-бързо да бъде "отпушен" този важен проект”, добави той.
На въпрос, какви трябва да бъдат отношенията с Република Македония, Вигенин каза, че историята се е превърнала в един от ключовите препъни камъни в нашите отношения със съседката и то не по наша вина. „Искаме Македония да се развива стабилно и да се утвърди като европейска държава, но това има своите условия”, категоричен бе той. Вигенин добави, че предходното правителство е успяло да подобри отношенията с Македония значително и двете страни са се  приближили  до подписване на договор за приятелство и добросъседство, но докато той не бъде подписан, България не може да подкрепи Република Македония за членство в ЕС.
Попитан дали Благоевград трябва да бъде прекръстен на Самуиловград социалистът бе категоричен, че името трябва да остане същото както и досега, защото според него почитта към един велик български владетел не може и не бива да се изразява в смяна на имена на градове. „Дебатът по въпроса също е излишен, защото създава разделителни линии, а от това няма нужда”, добави той.
„Борбата с тероризма е едно от най-големите предизвикателства в днешно време. Ние сме част от демократичния свят и трябва да подкрепим общите усилия за справяне с тази заплаха, която още повече дестабилизира Близкоизточния регион”, заяви Вигенин. Той обаче заяви, че изключва военно участие на България в действия срещу ислямистите в Ирак и Леванта. „Можем да окажем експертна помощ или да изпратим медицински екипи, например”, посочи той и допълни, че e твърде рано на този етап да се коментира подобна възможност, а България трябва внимателно да прецени своите ангажименти и възможности, защото това може да има отражение и върху вътрешната ни сигурност.