Михаил Миков в Литаково: Трябва да помним най-светлите страници на българската история и това, че са писани с кръв и саможертва

Сеп 06, 2014 Новини БСП 0 1345

Особено съм горд, че съм тук заедно с вас, защото Литаково е символ и знак на социалистическата партия

Особено съм горд, че съм тук заедно с вас, защото Литаково е символ и знак на социалистическата партия. Още от 20-те години на миналия век, когато се създава стройна партийна организация, минавайки през зверствата на деветоюнските събития и достигайки до антифашистката съпротива  41-44г. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява България“ в 25 МИР – София и Видин, по време на честванията на Братска могила в с. Литаково по повод 70-години от 9-ти септември. „Живеем във време, когато България е разединена. Когато с всички средства се отрича истината за цели отрязъци от историята на България. Когато анифашстката съпротива получава оценки, които нямат нищо общо с декларацията от Казабланка от 1943, в която всички от страните, бойци от съпротивата, получават качеството на войници от антихитлериската коалиция”, добави лидерът на социалистите. По думите му не е случайно, че Братската могила в Литаково е събрала костите на майор Томпсън и на други английски и от съюзните сили бойци, заедно с българските партизани“, каза той.

Миков добави, че днес е ден, в който България празнува Съединението. „Ние празнуваме освен Съединението, всички онези светли дати, всички онези мъченици, които са пожертвали себе си, за да има свободна и демократична България“, допълни той. По неговите думи някои се опитват да зачеркнат тези страници от историята, за да може отново и отново трудът да бъде потискан, а страниците за борба и саможертва за свобода и справедливост, да бъдат забравени. Миков подчерта, че присъствието на толкова много хора, голяма част от които млади, въпреки силния дъжд, показва, че тези герои никога няма да бъдат забравени. „И когато заставаме тук, пред Братската могила, заставаме пред тези 72-ма българи, дали живота си за свобода, справедливост и по-добър живот, трябва да помним най-светлите страници на българската история, на Съединието на България и че са писани с кръв и саможертва“, каза още той. Председателят на БСП заяви, че трябва да носим високо идеалите, заради които предците ни са оставили живота си в името на свободна България, както и да имаме енергията всеки ден да отстояваме техните идеи, да помним техния подвиг и да го предаваме на бъдните поколения.

„Особено ми е приятно, че съм тук с вас, защото преди 35 години аз бях войник в този район. Имам спомените от Литаково и прекрасния Ботевградски край. Нека празнуваме, пазейки паметта на тези святи жертви“, заключи Михаил Миков. След официалната част председателят на БСП бе поканен да опита от традиционния курбан. Освен членове и симпатизанти на левицата на събитието присъстваха и кандидати за народни представители от Софийска област, начело с водача на листата Корнелия Нинова.