Янаки Стоилов: Трябва да вдигнем на крак цяла лява България, защото от тези избори до голяма степен зависи съдбата на България

Сеп 05, 2014 Новини БСП 0 1111

Резултатите от предстоящите избори не са предопределени

Резултатите от предстоящите избори не са предопределени. Ние трябва да вдигнем на крак цяла лява България, защото от тези избори до голяма степен зависи съдбата на България, бъдещето на БСП и на левицата. Това заяви Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява България“ за област Пазарджик, по време на откриването на предизборната кампания на коалицията. „Като представители на „БСП лява България“ сме за България на социалната справедливост и солидарност, България на прогреса и уважението към достойнството и труда на всеки човек. За България с работеща икономика за всички, а не за малцина. Ние запазваме курса към радикална промяна. Така оставаме последователни на характера и посоката на нашата политика. Заедно с това надграждаме в нея важни елементи“, допълни Стоилов.

По неговите думи коалицията иска подкрепа, за да възстанови доверието в политиката и да се премине в устойчиво догонващо развитие. „Да застанем срещу бедността, неравенството и корупцията. Да отстоим националните интереси“, каза той. Според него на изпитание вече е поставена самата демокрация и все по-остро се задават въпросите как и с какви средства се правят избори, кой е инициатор на важните решения и чия воля изразяват политиците и кого обслужва държавата.

Ние сме тези, които работим за икономически напредък и социално благополучие

„Важно е какво отличава нашата политика. Ние сме за отговорна и открита власт. Задачата да върнем държавата на хората остава актуална. БСП остава опора на републикализма, на парламентарното управление и социалната справедливост. Ние сме тези, които работим за икономически напредък и социално благополучие, за икономически активна държава. За държава, която освен регулатор е собственик и инвеститор“, обясни кандидат-депутатът.

По неговите думи отговорът на „БСП лява България“ на най-острите проблеми – безработицата, бедността и достъпа до здравеопазване, е прогресивната политика за стимулиране на заетостта и производството, за данъчно облагане, за разпределянето на земеделските субсидии и за мерките за социална закрила. „Подготвяме законова регулация срещу злоупотребата на предприятия с господстващо и монополно положение, продължаваме подкрепата на българските производители, защото голяма част от техния доход необосновано се изземва. Смятаме да продължим и подобрим програмата за растеж и развитие на регионите, да улесним кредитирането на реалната икономика, на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие и механизма на експортното застраховане“, допълни Стоилов.

„За нас финансовата и социалната стабилност са еднакво важни. Застъпваме се за постъпателно увеличаване на минималната заплата, пенсии и социални плащания“, каза още той.

Очертали сме 12 червени линии, от които няма да отстъпим

Водачът на листата на „БСП лява България“ обясни, че са очертани 12 червени линии, от които няма да отстъпят. Това са: преминаване към прогресивно облагане на доходите на физическите лица и семейно подоходно облагане; насочване на финансовите средства от държавата за издръжка на образованието в държавните и общинските училища; Здравеопазване, което засилва обществения характер на системата чрез по-силно ангажиране на държавата; изравнява достъпа в различните региони; Въвежда ясни стандарти за медицинските дейности и равностойни финансови условия за различните лечебни заведения; пенсионна реформа, която обвързва решенията за пенсионната възраст с продължителността на живота; въвежда гъвкави условия за пенсиониране и гарантира получаване на пенсия при навършване на определена възраст и реално достижим осигурителен стаж; провеждане на реиндустриализация на страната; продължаване на проекта „Южен поток“; развитие на ядрената енергетика.

Няма да допуснем разминаване между обявената и реалната политика

„Заедно с това ние имаме и няколко отрицателни условия. Сред тях са да не се отстъпва от завоюваните в България и ЕС социални и екологични стандарти. Противопоставяме се на приемане на закони, с които исторически събития се използват за конюнктурни политически цели и засягат национални интереси и достойнството на БСП. Против сме разширяване на санкциите срещу Русия. Няма да допуснем разминаване между обявената и реалната политика“, категоричен е Стоилов.

Янаки Стоилов обясни, че „БСП лява България“ може да участва в управленска коалиция, само след постигане на конкретни и публично оповестени условия за нея. „Ние сме на страната на огромното мнозинство на народа. Неговото доверие е най-важно. Искаме сила, за да постигнем достоен живот в справедлива държава“, заключи той.