Обръщение на председателя на НС на БСП Михаил Миков и членове на партията

                                                   ДО                                                                                    КМЕТОВЕТЕ,                                                                                    ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ,                                                                                    КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ                                                                                    ПРЕДСТАВИТЕЛИ                                                                                     И ХОРАТА                                                                                    В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ   ОБРЪЩЕНИЕ   Уважаеми госпожи и господа, другари, скъпи приятели, Ние, кандидатите за народни представители от листата на „БСП лява България” във Видински избирателен район, с тревога и възмущение приемаме намерението на второто служебно правителство на ГЕРБ да извади от Оперативна програма „Транспорт” 2014 – 2020 проектът за модернизация на пътя Видин – София за сметка на приоритетизирането на други обекти

                                                   ДО

                                                                                   КМЕТОВЕТЕ,

                                                                                   ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТИ,

                                                                                   КАНДИДАТИТЕ ЗА НАРОДНИ

                                                                                   ПРЕДСТАВИТЕЛИ 

                                                                                   И ХОРАТА

                                                                                   В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

 

ОБРЪЩЕНИЕ

 

Уважаеми госпожи и господа, другари, скъпи приятели,

Ние, кандидатите за народни представители от листата на „БСП лява България” във Видински избирателен район, с тревога и възмущение приемаме намерението на второто служебно правителство на ГЕРБ да извади от Оперативна програма „Транспорт” 2014 – 2020 проектът за модернизация на пътя Видин – София за сметка на приоритетизирането на други обекти.

Пътят Видин – София веднъж вече бе жертван през изминалия програмен период 2007 – 2013 г.

В изпълнение на ангажимента си да предприеме реални стъпки за развитие на най-бедния регион в Европа – Северозападна България, правителството, което подкрепяхме, го включи за периода 2014 – 2020 г. Наскоро бе пуснат в експлоатация обходът на Враца. Пред завършване е околовръстният път на Монтана. Обявени са процедури за проектиране и строителство на отсечката Мездра – Ботевград.

На 15 и 16 юли 2013 г. бяха сключени договори и започна проектирането на четири участъка от пътя: Видин – Димово; Димово – Бела – Ружинци; Ружинци – Монтана и Монтана – Враца. Идейните проекти са готови, предстои изработването на техническите.

Служебното правителство демонстративно обръща гръб не просто на нашия край, защото тук не става въпрос за Видин, Монтана и Враца, дори не и за София, а за развитието на целия европейски транспортен коридор № 4, обръща гръб на оползотворяването на геостратегическите предимства на България.

Без подобряване на пътната инфраструктура към Дунав мост 2, в който бяха инвестирани над 200 млн. евро, той не може да даде резултите, които всички ние очакваме, въпреки че от пускането му в експлоатация през юни 2013 г. до сега през него са минали над 620 хиляди превозни средства.

Обръщаме се към Вас, за да обединим усилията си и кажем ясно и категорично, че живеещите в Северозападна България не сме втора ръка хора и няма да допуснем отново да ни върнат в годините на ГЕРБ, когато България бе разделена на магистрали и Северозападна България. Няма да допуснем да ни лишат от перспективите, дадени ни от  правителството, което подкрепяхме, чрез Споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 – 2020 г. и чрез Интегрираната стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападния район.

Призоваваме Ви към активни действия и заявена позиция, за да може и Северозападна България да бъде част от Европа.

 

 

31.08.2014 г.                                                              Михаил Миков

                                                                                   Филип Попов

                                                                                   Николина Ванчева

                                                                                   Юри Ценков

                                                                                   Димитър Велков

                                                                                   Наташа Петкова

                                                                                   Мария Джамбазова

                                                                                   Ваня Ставрева