Вицепрезидентът на Китай към Станишев: Благодаря за усилията за подобряване на двустранните ни отношенията с България

Сеп 01, 2014 Новини БСП 0 878

Дойдохме в Китай, за да обсъдим с Вас и висши представители на китайските власти и на ККП, прогресът на страната ви и реформите, които се прилагат

Дойдохме в Китай, за да обсъдим с Вас и висши представители на китайските власти и на ККП, прогресът на страната ви и реформите, които се прилагат. Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, по време на срещата си с китайския вицепрезидент Юанчао Ли. Срещата е част от визитата на делегацията на ПЕС, ръководена от него. „Целят свят е впечатлен от бързото развитие на китайската икономика. Наясно сме обаче и че с всеки успех се появяват нови проблеми. Нужни са повече реформи”, каза още Станишев.
 
„Искам да поздравя вашата партия и Вас за добрите резултати, които постигнахте на миналите европейски избори, заяви вицепрезидентът на Китай Юанчао Ли. Той поздрави Мартин Шулц по повод спечеления нов мандат като председател на ЕП. „На Вас лично благодаря за усилията за подобряване на отношенията между Китай и Европа и Китай и България”, се обърна към Станишев той. По негово мнение Китай и ЕС са два от най-важните играчи на световната сцена и подчерта, че имат споделени  ценности, сред които подкрепата на евроинтеграционната политика. По думите му Европа е отбелязала значителен икономически напредък през последните години. Според него и Европа и Китай биха имали полза от засилване на взаимоотношенията си и по-активно говорене между политическите лидери, пример, за което е настоящата делегация. „При нас има консенсус по отношение на световния мир, реформите и стабилността”, заяви Юанчао Ли. Той припомни, че през следващата година се навършват 14 години от установяването на дипломатически отношения между Китай и ЕС и е нужно обобщаване на опита от тези години.
 
В срещите от страна на ПЕС взеха участие министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Златко Лагумджиа, председателят на парламента на Чехия Ян Хамачек, лидерът на Демократическата партия на Сърбия Боян Пайтич, главният секретар на ФЕПС Ернст Щетер, зам.-генералният секретар на ПЕС Марая Лафебер и ръководителят на международния отдел на ПЕС  Ан Линде.