Михаил Миков: Всички трябва да подкрепят обществените очаквания за една лява и по-справедлива политика

Авг 30, 2014 Новини БСП 0 1527

Всички трябва да подкрепят обществените очаквания за една лява и по-справедлива политика за голямото мнозинство от българите, защото социално-икономическата ситуация в България поражда леви нагласи

Всички трябва да подкрепят обществените очаквания за една лява и по-справедлива политика за голямото мнозинство от българите, защото социално-икономическата ситуация в България поражда леви нагласи. Те трябва да получат своя отговор и своето автентично представителство от ”БСП лява България”. Това означава прогресивно данъчно облагане, по – справедливо поемане на тежестите в социалното осигуряване, повече държава, повече парламентаризъм, стимулиране на индустриалното развитие, стимулиране на работни места. Това каза председателят на БСП и водач на листите на "БСП лява България" във Видин и 25-МИР в София Михаил Миков в ефира на Дарик. По думите му има различни похвати за участие на държавата в икономиката чрез насочване в различни посоки на средствата, които идват от ЕС. „Ние предлагаме повече държава, за да има сигурност. Трябва и по-засилен контрол върху администрацията, защото усещането за несправедливост в гражданите е най-вече от прилагането на законите, а не от самите закони. Мисля, че всички партии трябва да го заявят”, категоричен бе Миков . Той заяви, че когато българинът иска силна власт, не я иска в ръцете на един човек непременно, защото винаги тази теза се поставя като контрапункт на парламентарната република.

Лявото трябва да е в политиката, платформата и заявката

„Не знам защо трябва да слагаме АБВ в левия сектор,тъй като коалицията им се състои от няколко формации, една от които е либерална, другата е ФАГО една бизнес ориентирана формация”, каза още Миков. Той бе категоричен, че лявото трябва да е в политиката, платформата и заявката, и добави,  че  когато се говори за конкуренцията в ляво, АБВ  не трябва непременно  да бъде разглеждана като лява формация. „Ние формирахме една широка лява коалиция и неслучайно за пръв път от толкова години тези, които определят себе си като част от лявото в България и се явяват с отделни листи, са по-малко, отколкото на други избори. Разбира се не успяхме да постигнем пълното обединение”, добави Миков 


Средствата , които бихме дали за откриване на предизборната кампания, ще ги дадем за Мизия

„Средствата , които бихме дали за откриване на предизборната кампания, ще ги дадем за Мизия, ще говоря с кмета, за да видим кои са най-неотложните проблеми там”, заяви лидерът на социалистите. „Няма да правим концерт за откриването на кампанията”, каза още той .Миков призова всички политически партии да отделят такива средства. „Призовавам ги, защото Мизия постави един огромен проблем на разделеното българско общество – доколко можем да бъдем солидарни, доколко можем да помогнем на хората, които действително се чувстват изоставени от държавата”, каза още Миков.

Успехите на предишния кабинет бяха в социалната сфера

„Успехите на предишния кабинет бяха в социалната сфера, на първо място хората спряха да се палят след Бойко Борисов, направиха се стъпки за леко увеличение на доходите, за помощ на тези, които са в най – тежко състояние”, категоричен бе Михаил Миков.Той припомни, че правителството на Пламен Орешарски е осигурило  помощи за отопление,стимули за първолаците,стъпките към размразяване на доходите, което се е отразило и на икономическия ръст. „Сега отчитаме 1.6% ръст, който макар и минимален, отчита стъпки напред, което трябва да даде оптимизъм на бизнеса. И ако не беше политическата нестабилност, аз съм убеден, че този ръст щеше да е по-голям и по-стабилен”,категоричен бе лидерът на левицата.   


Нека всеки спечели доверието на хората, които да го оценят в листата
На въпрос дали ще насърчава преференциалното гласуване, Миков заяви, че насърчава кандидатите да покажат най-добрите си черти пред хората и те да ги оценят в бюлетината. „В същото време не бих насърчил използването на кампанията за злепоставяне на един или друг кандидат, нещо, което е много познато в България. Нека всеки спечели доверието на хора, които да го оценят в листата”, категоричен бе той. Миков изрази надеждата си  изборите да бъдат честни, тъй като по думите му, това е част от пътя, по който трябва да бъде върнато доверието в демокрацията въобще. „Вярвам, че правителството и по-специално МВР и прокуратурата ще упражнят всички законови механизми, така че тези, които са свикнали да формират изборните резултати с покупка на гласове, да бъдат подведени под отговорност. Доста партии се изкушават да постигнат своя резултат чрез това, трябва обаче служебният кабинет да покаже , че е част от укрепването на доверието в демократичните механизми”, заяви социалистът. 

Който и да управлява след изборите, ще управлява една разединена България
„Който и да управлява след изборите, ще управлява една разединена България. Разединена не само политически, но и икономически”, категоричен бе Михаил Миков. „Виждам, че сега служебното правителство върви по пътя на ГЕРБ и извади от стратегическата необходимост за развитие пътя София – Видин, който е  важна връзка. Това значи, че служебното правителство не се съобразява с европейските приоритети за развитието на коридор №4, същото правеше и кабинетът на ГЕРБ и заради това Дунав мост не може да даде необходимите приходи на държавата, защото пътищата са лоши”,каза още лидерът на социалистите.По думите му         , другият въпрос, по който трябва да има консенсус, е „Южен  поток”. „Стига сме бавили този стратегически проект. „Южен поток” означава работа и доходи за българските граждани и полза за България. Трябва да се започне да се работи, за да се назначат хиляди българи и безработицата на падне”,завърши председателят на БСП.