Мая Манолова: Окончателното подреждане на листите ще го направят българските граждани

Авг 30, 2014 Новини БСП 0 876

В БСП винаги има емоции и напрежение при подреждането на листи за предстоящи избори и е естествено да е така, защото ние сме единствената демократична партия, единствената партия, която има силни регионални структури, която има история, която има знакови лица по места

В БСП винаги има емоции и напрежение при подреждането на листи за предстоящи избори и е естествено да е така, защото ние сме единствената демократична партия, единствената партия, която има силни регионални структури, която има история, която има знакови лица по места. За ГЕРБ нищо не се е чуло. Там е ясно, че двама души подреждат техните листи, така че те просто се съобщават на структурите, доколкото ми е известно. Това каза в ефира на Нова телевизия водачът на листата на коалиция „БСП лява България” Мая Манолова. „Нормално е при нас да има повече емоции. Но аз бих казала, че цялата тази енергия при подреждането на листите през последните дни беше повече от излишна, защото в крайна сметка този път окончателното подреждане на листите ще го направят българските граждани. Има преференция със 7-процентов праг”, добави тя. Манолова заяви, че чрез тези емоции в БСП хората са научили имената, знаят кои са в листата, на кои места са подредени. Тя припомни, че на евроизборите при национална листа и много много по-малко кандидати е имало 26 размествания в листите. 



Зад всяко гражданско лице трябва да стоят конкретни хора

„Доктор Таня Андреева и други лица, които не са членове на БСП, но са в нашите лист, са там в качеството си на представители на гражданското общество”, категорична бе Манолова. Тя припомни,че едно от знаковите лица в неправителствения сектор Борислав Цеков ще води в софийска листа и добави, че той е предложен от Института за модерна политика, който е една уважавана организация. „Това е, което трябва да се променя в бъдеще – зад всяко гражданско лице, да стоят конкретни хора. Аз мисля, че в момента в парламента също има и имаше в последните години достатъчно ярки парламентаристи. Мога да изредя няколко - ако искате гражданска квота - Петър Курумбашев; ако искате партийна квота – Антон Кутев, Корнелия Нинова, Илияна Йотова”, каза още Манолова.

Когато тръгнеш уверено, че можеш да победиш, в повечето от случаите наистина побеждаваш

„ Ние тръгваме на тези избори нахъсани за победа. Аз нямам избори, в които да съм тръгнала с мисленето, че някой избор е предрешен, че се знае предварително кой ще спечели изборите”, категорична бе социалистката. „Когато тръгнеш уверено, че можеш да победиш, в повечето от случаите наистина побеждаваш. Така че тези предварителни уговорки на Бойко Борисов – „Пък сега ние ако направим 110, 120, 150, 160 депутати…“ – това е абсолютно несериозно. Това са абсурдни числа”, категорична бе Мая Манолова. Тя пипомни, че по същия начин той борави и с необходимия според него държавен дълг – аритметична прогресия, трябват 3 милиарда, 5 милиарда, 7 милиарда, 10 милиарда. Манолова бе категорична, че това е безотговорно поведение, което има една-единствена цел. По думите и,  Борисов и ГЕРБ се интересуват само от това как да влязат във властта, как да управляват те и затова сценариите, които чертаят, са свързани с техния конкретен партиен интерес.


Мая Манолова даде и конкретни примери за това каква е разликата между БСП и ГЕРБ. „След изборите 2013 г., когато ние имахме 83 депутати, беше ясно, че това управление ще бъде нестабилно откъм парламентарна подкрепа, че влизаме в рисково партньорството с ДПС, но държавата беше в криза. Бойко Борисов беше метнал оставката след протестите през февруари. Какво направи Борисов тогава? Просто хвърли оставка и ние поехме отговорност. И сега плащаме и заради грешките, които направихме, но и заради факта, че поехме управлението на държавата в нестабилна и сложна ситуация”, припомни тя. „Направихме го, защото мислехме за държавата, а не за дивидентите на БСП”, категорична бе социалистката. 



В нашата платформа залягаме на наистина леви политики

 „През тези дни освен, че редихме листите,  приехме и нашата предизборна платформа и там залагаме наистина на леви политики, на социална подкрепа за хората, на повече държава – неща, с които като гледаме как управляваха ГЕРБ, някак си не се връзват с техните виждания и с нашите виждания за необходимите политики за българските граждани”, заяви Манолова .Тя бе категорична, че социалистите не приемат вариант, в който Бойко Борисов казва: „Ако не получа възможност да управлявам, ще вървим на избори, докато не ги спечелим убедително, а дотогава ще управлява служебно правителство“. „Категорично не приемаме това,  защото то не е добре за хората", завърши Манолова.