Румен Гечев: Трябва да бъдем откровени с хората и да признаем и за грешките, които сме допускали

Авг 28, 2014 Новини БСП 0 783

Трябва да направим всичко възможно да убедим нашите избиратели, че нашата програма е най-добрата, като покажем конкретни факти

Трябва да направим всичко възможно да убедим нашите избиратели, че нашата програма е най-добрата, като покажем конкретни факти. Трябва да бъдем откровени с хората и да признаем и за грешките, които сме допускали. Това каза Румен Гечев, народен представител в 42-то НС и водач на листата на коалиция „БСП лява България” в Плевен в ефира на БНТ. „Имаше неща, които заедно с партньорите от ДПС направихме, като промените в социалните закони, банковата система, особено промените в банковата сфера, свързани със засилването на конкуренцията и защита на интересите на българските граждани и фирми”, добави той. Гечев припомни  направените много сериозни, но недостатъчни промени в енергетиката и добави, че това, което 42-то НС не е успяло на  направи, е да промени данъчната система, поради това че тази промяна изисква 121 гласа в парламента. „Не можахме да реализираме и проекта „Белене”, тъй както и там е необходимо мнозинство. Ние не сме се отказали от този проект, а напротив. Това, което видях при посещението ми на строителната площадка по време на кампанията за европейските избори, надмина моите очаквания. Грубата работа по проекта е готова, документацията също е готова, имаме всички лицензи. Ако има решение на българския парламент, „Белене" може да стартира за две седмици”, заяви Гечев.

 

Доказали сме, че можем да взимаме решения и да решаваме проблеми и ще го правим и занапред

 „Въпросът за коалициите ще бъде обсъден след изборите, но разбира се, за една лява партия ще е по-лесно да си сътрудничи с леви партии, макар че Германия е един чудесен пример за сътрудничеството между леви и десни”, каза Румен Гечев.  „Ако имаме общи цели, ще можем да се разберем и за общи инструменти, с които да ги реализираме”, добави той. Гечев бе категоричен, че БСП няма остър тон по отношение на АБВ, тъй като това са хора, които са били членове на социалистическата партия, дори ръководството на АБВ са бивши членове и председател на ИБ на БСП. По думите му БСП гледа на всички като политически конкурентни и съвсем естествено е да се  направи всичко възможно избирателите да се убедят, че БСП е автентичната лява партия. „Доказали сме, че можем да взимаме решения и да решаваме проблеми и ще го правим и занапред”, заяви социалистът.

 

Някои тълкуват числата, като „Дявола Евангелието”, тъй като не им харесва, че държавата е в стабилно финансово състояние

„Към момента няма причини за взимането на нов заем. Взимането на такъв може да се обясни с някакво още по-неблагоприятно развитие на ситуацията в Украйна или други такива в Европа, но разчетите в Бюджет 2014 са точни, фискалният резерв е около 8 млрд. лв., така че нужда от нов заем няма към края на месец август”, категоричен бе социалистът . „Това, което виждам е, че колегите от ГЕРБ всячески се опитват да убедят българите, че не трябва да вярват на това, което виждат със собствените си очи, а именно, че финансовата система е стабилна, а трябва да вярват на тяхната пропаганда, че финансите на държавата рухват и Европа се чуди какво да прави със ситуацията в България”, добави той. Гечев бе категоричен, че това са тези, които всеки вижда, че не са правилни.Според него,  някои тълкуват числата, като „Дявола Евангелието”, тъй като не им харесва, че държавата е в стабилно финансово състояние. „За съжаление нашата държава не е с висок жизнен стандарт, но да се твърди, че финансите на държавата са зле е абсурдно”, категоричен бе Гечев. Социалистът припомни,че България е на челно място в ЕС, заедно с Eстония, по най-нисък дълг спрямо БВП на страната. „Повечето от европейските страни се борят да влязат в стандарта от 3% от БВП. Ние сме под 2%, инфлацията е под контрол, в момента се намираме дори в период на дефлация”, каза още той.  Според него, съвсем естествено е тези, които се борят за властта да омаловажат, това което е направено от предишното правителство, но като гражданин и политик  приема, че дадена политическа сила е готова да рискува спокойствието и имиджа на страната, интерпретирайки числата по свой собствен начин. Гечев бе категоричен, че няма нито един доклад на ЕС и ЕК или някой аналитичен център в Европа или извън нея, който да потвърждава техните думи. „Оценката на МВФ и Световната банка е, че българските финанси са добри, продаването на българските ценни книжа за минути също е една висока оценка”, завърши Румен Гечев.