Петър Кънев: Да говорим, че държавата е фалирала не е най-удачната форма на предизборна игра

Авг 27, 2014 Новини БСП 0 1118

Сегашната криза е на доверието в елитите

Сегашната криза е на доверието в елитите. Когато има такава, да говорим, че държавата е фалирала, не е най-удачната форма на предизборна игра. Това заяви на пресконференция в централата на БСП водачът на листата на „БСП лява България” за област Бургас Петър Кънев. „Вчера най-изненадващо прочетох, че нашата парламентарна група е виновна, че не сме приели актуализацията на бюджета в последните два дни на парламента. Тази актуализация беше подкрепена от ДПС и ГЕРБ, и ГЕРБ просто не влязоха в зала”, каза Кънев. Той припомни интервю от вчера на Христина Вучева, в което се казва, че говоренето за фалирала държава е грешен и вреден подход. Кънев подчерта и че в отделни интервюта тя е била подкрепена от Красен Станчев и Чавдар Николов.
 
По думите му миналата година, когато БСП е започнала актуализация на бюджета, го направила на базата на доклада на служебния министър Калин Христов. „Там точно и ясно беше направен разчет какво е състоянието в бюджета на държавата. Бюджетът на Симеон Дянков има планиран ръст 1,9%, а той беше под 1%. Имаше заложена инфлация 3,4%, тя беше дефлация 1,1%. Имаше заложен ръст на приходите 8%, те бяха 2%. Наложи се да направим актуализация на бюджета и имаше сериозни дебати по тегленето на вътрешен и външен дълг.  Тогава бяхме обвинени от колегите от ГЕРБ много сълзливо, че нашите деца и внуци години наред ще го изплащат и това ще тежи върху тях. Сега, в момента, те предлагат точно обратното и аз искам да се разберем кои деца ще плачат и кои деца ще връщат”, заяви Кънев.
 
Той заяви, че вчера е чул от бивш министър малко непредпазливото изказване „Върнем ли се на власт, веднага сменяме ръководството на БНБ”. Кънев припомни ситуацията в Унгария, когато Виктор Орбан е тръгнал по този път и е имал проблем с Централната европейска банка, както и че БНБ е независим орган и се избира и освобождава с 2/3 от парламента. „Преди избори всеки иска да блесне и да говори, но нека да е малко по-спокойно, защото обществото ни е уморено от агресия, глупости, лъжи. Хората искат диалогично и спокойно да говорим”, каза още той.
 
Кънев цитира Емил Хърсев, според който дългът ни е „здравословен” и е втори или трети в Европа от зад напред.  По отношение на външен дълг той подчерта, че служебен кабинет конституционно няма как да реализира такъв, а само да прави подготовки и предварителни анализи.
 
Говоренето на бюджета и за тази и за следващата година, по думите му, подсказва, че служебното правителство се кани да управлява до края на 2015г. „Ако е така, да се каже и да не ходим на избори”, категоричен бе той.
 
Като друг какъв пример Кънев посочи и програмата за развитието на отбранителната ни стратегия за българската армия до края на 2020г.
 
Той подчерта, че дали е фалирала или не държавата показват, доказват емисиите външен дълг преди един месец, когато оценката на състоянието на българската държава е дадена от фондовите борси в Цюрих, Франкфурт, Лондон, Париж. „Оценката се дава там, а не тук по партийните централи”, заяви Кънев.
 
Той подчерта, че и за първи път България има икономически растеж от 1,6%. „11 поредни тримесечия ние имаме задържане и последните 5 месеца тръгваме леко нагоре. Това е тенденция на постепенно ускоряване на растежа на икономиката ни. Последните 5 поредни тримесечия има ръст на БВП 0,4, 0,9, 1,2 и 1,6. Това показва и, че българският бизнес е успял да се еманципира от политиката и да не и обръща внимание”, обясни Кънев. Той поясни и че първото тримесечие на 2014 г. спрямо второто тримесечие за тази година има ръст 0,5%.