Румен Гечев: Ако стенограмите за КТБ при президента и тези от БНБ се разсекретят, победител на изборите ще е „БСП лява България”

Авг 27, 2014 Новини БСП 0 1007

Настояваме президентът Рoсен Плевнелиев да разсекрети стенограмата от среща, на която се коментираше темата за банковите ваканции и как българският народ да налее пари в КТБ

Настояваме президентът Рoсен Плевнелиев да разсекрети стенограмата от среща, на която се коментираше темата за банковите ваканции и как българският народ да налее пари в КТБ. Питаме къде са протоколите на УС на БНБ за банковата криза. Защото ако споменатите протоколи се разсекретят, изборите ще минат много добре за една политическа сила, и тя е „БСП лява България”. Това заяви Румен Гечев, народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси в 42-то НС, на пресконференция в централата на БСП. Според него искането за заем от 5 милиарда е свързано с проблемите около КТБ и с желание за дестабилизация на държавата, а не с нуждите на бюджета. „Официалните данни не дават никакво основание да се говори за някакви финансови катаклизми, както пропагандират от ГЕРБ и служебното правителство”, категоричен бе той.
 
ГЕРБ предизборно се опитват да всяват паника сред хората
 
Според Румен Гечев политиката, която е започнала ГЕРБ за дестабилизация на страната около случая с КТБ, и заедно с президентството, за реализиране на банкова ваканция е изключителна агресивната. „Точно този опит не успя, благодарение на категоричната позиция на БСП”, припомни той. Според него ГЕРБ не са се отказали от дестабилизация на държавата. „И точно затова се опитват да всяват паника сред хората. Затова говорят и за 5-те милиарда лева, които трябва да бъдат осигурени на държавата. Тяхната позиция бе, че българският народ трябва да плати тази сума, за да може КТБ да се разплати на вложителите си в пълния им размер. Ние бяхме категорични, че не може да ангажираме българския данъкоплатец с политическите игри на ГЕРБ. Няма друга причина да се искат тези милиарди”, категоричен бе Гечев. Според него към момента не се налага теглене на никакви заеми и милиарди. „Затова мога да кажа, че предизборната пропаганда е открита, лъже се нагло и се пледира за някакви дългове, които българският народ да плаща, без да се дава обяснение за какво ще са въпросните пари. Аз се чудя за какво са тези допълнителни милиарди левове, които някои политици смятат, че трябва да се осигурят на държавата. Чух, че един от служебните министри искал да закупува ракетни комплекси, за да изстрелва ракети към Русия, както и редица други подобни идеи, за които вероятно ще са предназначени тези милиарди”, каза той.
 
Гечев бе категоричен, че към момента финансовото състояние на държавата е добро. „През 2014 г. приходите в държавата по всички пера са по-високи, с изключение на Агенция „Митници”, където те са с 50 млн. лв. по-малко, сочи статистиката на НСИ, верифицирана и от Евростат. „Несъбираемостта в Агенцията се дължи на фактори, като намалението на цените на енергийните носители, също проблемите в Украйна и свиването на търговския оборот с тази държава. Фактор е и свиването на търговския оборот с държави от Близкия Изток заради размирната обстановка в някои от тях. Също, дефлацията в държавата. Текущият растеж на българската икономика обаче е малко над средния показател на ЕС. Според мен при добра мобилизация можем да достигнем ръст на БВП от 2%.”, посочи той. 
 
Защо обект на санкции срещу Русия не е доставката на газ за Германия, а „Южен поток”?
 
Румен Гечев коментира и санкциите, които се налагат на Русия от НАТО, ЕС и САЩ. „Те приемат санкции, които в повечето случаи са срещу България. Обаче газта от Русия към Германия тече с пълно налягане, но „Южен поток” няма да се строи. Няма ли кой да ги попита защо например като обект на санкция към Русия не бъде доставянето на руски газ към Германия. Тук искам да припомня, че министърът на енергетиката на ЕС каза „никакви санкции срещу Русия в областта на енергетиката”. Тоест, България може да търпи санкции, а тези, които налагат санкциите, те не инкасират никакви щети. Защо трябва да е така? Мисля, че това трябва да каже президентът Плевнелиев, когато отиде на срещата на НАТО”, каза Гечев. По думите му ние не трябва да се съгласяваме с всички решения, които взима пакта, и които да са за сметка на българския данъкоплатец и българския производител.
 
Румен Гечев коментира още, че ГЕРБ отново сменят позицията си по отношение на „Южен поток” и сега пак искат да се строи. „Този проект ние сме го предвидили в бюджета за 2014 г. Проектът само за тази година можеше да донесе приходи за бюджета от над 400 млн. лева, но това не се случи, заради политически игри на ГЕРБ и някои техни скрити, а вече станали явни съюзници”, заключи той.