Антон Кутев: На изборите БСП играе за победа

Авг 27, 2014 Новини БСП 0 908

На всички избори има проблеми като тези в Благоевград и след това водачите са приети добре от местните организации и на следващи избори сами издигат същите тези водачи

На всички избори има проблеми като тези в Благоевград и след това водачите са приети добре от местните организации и на следващи избори сами издигат същите тези водачи. Водачите на листите се определят от централата и това е логично, защото когато има Национален съвет на партията,  той провежда някаква политика. Това зави в ефира на Нова телевизия Антон Кутев. Той припомни, че до момента и да е имало проблеми с депутати от БСП, то не е имало такива с водачите. Кутев подчерта, че няма как всички в организациите на партията да са доволни от водачите, защото в самите тях хората са разделени в мненията си. „Най-важното е да не позволяваме разединение на организациите и това да не пречи на общата политика”, каза още той. Според него Кристиан Вигенин има изключителен политически опит и е важно в българската политика когато има изграден политик, сравнително млад, да не се потъпква всичко, което той е направил и партията е направила за него. По думите му ще се разбере дали е било правилно едно такова решение за водач на листа след изборите и изрази сигурност, че Вигенин ще съумее да се справи.
 
Кутев заяви, че очаква БСП да има значително по-голям брой депутати в парламента от 2009г. и ще се бори поне за същите резултати от 2013г. Помолен да коментира призивите на Георги Кадиев и Страхил Ангелов за използване на преференциалния вот и дали има притеснения от лична кампания вътре в БСП, Кутев отговори: „Преференцията беше част от кодекса „Манолова”, който ние приехме. Това е възможност, която се дава от закона и беше част от исканията на гражданското общество. Аз лично ще насърча участниците в листата, която аз водя, да я използват”, обясни той. Кутев изрази учудване, че Кадиев изобщо се е кандидатирал след като веднъж е заявил, че излиза от парламента, от НС на БСП.
 
Помолен да коментира дали отново БСП не позволява на Борисов да дойде на власт, Кутев отговори: „Когато сме на власт сме виновни, че сме на власт. Когато не сме на власт сме виновни, че Бойко Борисов е на власт. Няма такава логика”.
 
Той бе категоричен, че няма причина да се говори, че изходът от изборите се знае предварително и БСП ще играе за победа. „Нещата, които свършихме за година и половина, бяха достатъчни, за да си проличи разликата между управление на БСП и управление на ГЕРБ”, категоричен бе той и поясни, че никога не са били увеличавани пенсиите по друго време, освен когато управлява БСП. Кутев припомни и, че за три години и половина управление на Борисов безработицата от 6% се е качила на 13%, а до май месец тази година правителството на Орешарски е създало 50 хил. нови работни места.
 
На въпрос за многото изборни секции, разкрити в Турция за предстоящите избори, той обясни, че няма проблем в това, стига те да се контролират и да не се допуска контролиран вот. „Това е  задължение на служебното правителство, а не да ходи да уволнява областни управители”, категоричен бе той.