Ангел Найденов: 80% от новите кадри, назначени от служебния кабинет, са свързани с ГЕРБ

Авг 26, 2014 Новини БСП 0 1051

Към този момент нашите експерти на „Позитано” посочват едно число от над 100 души, които са освободени и съответно назначени за 3 седмици в политическите кабинети

Към този момент нашите експерти на „Позитано” посочват едно число от над 100 души, които са освободени и съответно назначени за 3 седмици в политическите кабинети. Това заяви в ефира на TV 7 Ангел Найденов. Той обясни, че става въпрос за кадри от  различните министерства, по върховете на агенциите и съответно под тях на съответни регионални структури.

По думите му може да открием чертите на една реставрация  на ГЕРБ, връщайки техни експерти във властта. Той коментира, че според някои това е влизане на ГЕРБ във властта през задния вход и допълни, че според него е откровено влизане през официалния вход на властта, където за съжаление стои именно премиерът Близнашки.

Той попита каква е логиката да бъде освободен шефът на пощите. Той изрази мнение, че може би, защото има над 800 структури на пощите, което си е своеобразно влияние. „Каква е логиката да бъдат освобождавани хората в агенцията по горите, държавния строителен надзор, БДЖ и много други”, попита още той. По думите му това е търсене и осъществяване на влияние на една партия, която според социологическите изследвания се очаква да спечели най-голям брой гласове.

 „Функциите на този служебен кабинет са в две основни посоки – да подготви и проведе избори, по начин, който да убеди хората, че имаме обективни резултати, не манипулирани, ежедневните задачи, които стоят пред различните сфери на дейност”, категоричен бе той. 

По думите му това означава, че тази фигура трябва да покаже, че е равно отдалечена от всички политически формации. „Уволненията и назначенията ли са основна задача на този кабинет и ако отговорът е „Да”, защо го правят? Очевидно, за да осигурят влияние на тези, които доминират сред назначените експерти, от които повече от 80% са свързани с ГЕРБ”, категоричен бе Найденов.

 

Костинбродският синдром продължава - вместо с бюлетини - с осигуряване на присъствие във властта на ГЕРБ

По думите му това е проява на „Костинбродския синдром” и вместо да се трупат палета с 500 хил. бюлетини, сега се осигурява влияние чрез участието във властта на тази партия, която се казва, че ще спечели най-голям брой народни представители. Според него друг фактор е осигуряването на средства чрез прехвърлянето на средства от едни ресори в други.

По негово мнение спирането на обществените поръчки е вид изнудване на бизнеса и посяването му в зависимост от тези, които в момента са на власт. Той заяви, че част от министрите, свързани с ГЕРБ или политическите им кабинети, участват в информационната и пропагандната кампания в полза на ГЕРБ. Найденов подчерта, че данните категорично говорят против апокалиптичната картина за състоянието на държавата.

На въпрос за излязлата информация за участието на Петър Чобанов с листата на ДПС, Найденов отговори, че това не би го учудило, защото все пак той не е партийно обвързан. Той припомни, че Чобанов е бил издигнат от гражданската квота в Пловдив и като голяма част от участниците в кабинета „Орешарски” той е експертен кадър. На въпрос, дали има влияние от ДПС и други скрити кадри в левицата, той отговори, че със сигурност има опити да се влияе върху решения и позиции, в това число и при нареждането на кандидатските листи, но това не е нещо непознато в българската политическа действителност. Според него има много повече конспирация и привнесен драматизъм по отношение на листите и на хората в тях, които не са верни.

На въпрос кой ще оглави листата на БСП в Благоевград, той отговори, че към момента това ще бъде Кристиан Вигенин и окончателно ще стане ясно днес след заседанията на  ИБ на БСП и на НС на БСП. Той подчерта, че няма друга партия, която по- прозрачно и в разговори със своите членове да се редят листите. „Трябва да покажем, че има живот в тази партия и че тя има правила, които се спазват. Част от тези правила е диалогът и в неговите рамки да се вземат решенията с търсенето на съгласие”, заяви социалистът.

На въпрос какво ще бъде представянето на БСП на предстоящите избори, той отговори, че ще бъде добро и ще се търси максимален резултат – възможно най-голям брой гласове на „БСП – лява България” и най-голям брой народни представители.