Жельо Бойчев: Плевнелиев каза, че няма да назначава агенти на държавна сигурност, а Ваньо Танов какъв е?

Авг 25, 2014 Новини БСП 0 721

За две седмици служебният кабинет смени повече кадри отколкото за 2 месеца правителството на г-н Орешарски

За две седмици служебният кабинет смени повече кадри отколкото за 2 месеца правителството на г-н Орешарски. Тъй като на г-н Плевнелиев за втори път историята му дава шанс да състави служебно правителство, искам да попитам, помните ли преди една година и половина неговото служебно правителство да е сменило един човек? Това заяви в ефира на Нова телевизия Жельо Бойчев. Той припомни, че тогава като външен министър Марин Райков е предложил на премиера Марин Райков, който от своя страна е предложил на президента, да назначи Марин Райков за посланик. „Онова служебно правителство ще бъде запомнено с това и с „Ало Ваньо”, категоричен бе той. По думите му е добре да се види как гражданското общество е реагирало на едни или други назначения. „Загуби се реакцията на „Протестна мрежа” за назначението на Ваньо Танов. Интересно е и че Плевнелиев каза, че няма да назначава агенти на държавна сигурност, а Ваньо Танов какъв е?”, попита Бойчев.
 
Според него българските граждани трябва добре да анализират и да си притеглят нещата. Той припомни, че предното правителство на президента е заварило също страната в една тежка ситуация и тогава е имало очакването да се направи една ревизия, да се види какво е състоянието на държавата сектор по сектор. „Тогава г-н Плевнелиев не си позволи да направи нито една кадрова промяна. Сега очевидно има двоен аршин”, заяви Бойчев. По негово мнение президентът е изпуснал шанса, който му е дала историята, да състави правителство, което да покаже с ясни действия по какъв начин ще се разграничи от задкулисието. На въпрос за премиера Близнашки, Бойчев отговори, че той добре изпълнява своята роля, която му е зададена от Плевнелиев и от Борисов. На въпрос дали ще има протести, той отговори, че ако продължат така нещата, тази седмица се очаква поредната порция уволнения на всички етажи във властта. По думите му може да се разбере под чия диктовка се върши това, като се види с кой са свързани кадрите, които се назначават. Той даде пример с бившия депутат от ГЕРБ Андон Андонов, който е в борда на директорите на Мини „Марица – Изток”, зам.-министри, зам.-области управители и други кадри на ГЕРБ. „Ако продължава по такъв начин г-н Близнашки, протест може да има”, каза още той.
 
Надявам се г-н Близнашки и кабинетът, с усилието с което сменят кадри, да работят и за осигуряването на честни избори
 
Той изрази надежда, тъй като основно задължение на служебното правителство е осигуряването на честни избори, г-н Близнашки и неговият кабинет с усилието, с което сменят кадри, по същия начин да работят за осигуряването на честни избори. По думите му трябва да има повече информация какво прави кабинетът в тази посока. Той припомни, че е имало опит да се назначи служебен министър в тази сфера, който се е провалил. „Вместо да се занимава с кадруване, добре е кабинетът „Близнашки” да изпълнява основното си задължение”, коментира Бойчев. Той подчерта и че трябва да има повече ангажираност към бедстващите региони и припомни, че първи стъпки в тази посока са направени с актуализирането на бюджета с 50 млн. лв. за хората там. На въпрос за следващия парламент и евентуални коалиции в него, той отговори, че е рано да се говори за такива и българските избиратели дават мандата за преговори, включително и коалиционни. „Сега всяка от българските сили излиза на най-важния си тест – за доверието на българските избиратели”, категоричен бе той. Бойчев изрази желание служебното правителство да изпълни своите конституционни задължения, които в никакъв случай не включват тази кадрова чистка и този реваншизъм, който виждаме. Той подчерта, че преди дни външният министър е дал изявление по въпроси, свързани с търговското споразумение между САЩ и ЕС и формира политиката на България по този въпрос, което е много опасна тема – България да бъде ангажирана с мнение за търговското споразумение, тъй като това касае всички български граждани и най-вече българските производители.