Мая Манолова: Овластеният протест прави всичко, срещу което самият той протестираше

Авг 24, 2014 Новини БСП 0 1247

Не е работа на служебното правителство да се занимава със самоцелни подмени на кадри на всички нива

Не е работа на служебното правителство да се занимава със самоцелни подмени на кадри на всички нива. То има две задачи - да подготви честни избори и да решава текущи въпроси. За съжалението това, което виждаме, че овластеният протест прави всичко, срещу което самият той протестираше.  Това заяви Мая Манолова, водач на листата на БСП в Кюстендил, в ефира на БНР. Според нея не просто се подменят кадри, а се реставрират кадрите на ГЕРБ на всички нива – от министерства, политически кабинети, агенции до регионални структури, методично, последователно и абсолютно безцеремонно.

„Това служебно правителство очевидно няма да изпълни най-важната си задача, а именно да подготви честни избори. То трябва да е политически неутрално и равно отдалечено от всички политически сили. Това, че то връща или назначава нови кадри на една политическа сила, означава, че неговата задача е съвсем друга – служебно предимство на една политическа сила в случая ГЕРБ”, обясни тя. По нейните думи това означава, че тази партия ще получи предимство на изборите, което ще се отрази и на начина, по който се провеждат изборите и на крайния резултат. Манолова е на мнение, че това правителство е зависимо от една политическа сила – тази, към която принадлежи президентът Плевнелиев. „Има триада в лицето на Плевнелиев, Близнашки и Бойко Борисов и в момента подготвят почвата за управлението на ГЕРБ. Правят го извън правилата. Изумителното е, че проф. Близнашки, който е професор по конституционно право и голяма част от трудовете си е посветил на ролята и функциите на служебното правителство, в качеството си на служебен премиер прави точно обратното. Никой не се заблуждава, че кадрите, които се внедряват на всички нива, ще извършат съществени реформи и промени за двата месеца, с които разполагат”, каза тя.

Политическите кабинети се превърнаха в една високоплатена временна заетост

Манолова припомни и начина, по който са били определени министрите. Тя обясни, че част от тях са били свързани с ГЕРБ, а друга с протеста. „Зам.-министерските кресла в редица министерства бяха за бивши зам.-министри от ГЕРБ, политическите кабинети се превърнаха в една високоплатена временна заетост, защото да си назначиш 10 съветника за 2 месеца е неразумно. Става дума и за смяна на шефовете на агенции, които дойдоха със задачата да подменят регионалните структури и техните шефове във всички области. Първенец е г-жа Захариева. В нейния ресор бяха сменени и на централно ниво шефовете на агенции и сега под строй върви и подмяната на кадри и по-надолу. Тя е един истински политкомисар на правителството на Близнашки”, заяви Манолова.

Водачът на листата на БСП за Кюстендил е категорична, че хората по места не могат да приемат една безцеремонна подмяна на доказани специалисти. „В моя избирателен район ми разказваха, че заповедите са им ги връчили секретарките на съответните шефове на агенции. Няма как един нов шеф на национална структура за 3 дни да направи преценка кои от шефовете на регионални структури не се справят със своите задължения. Без анализ за три дни няма как да се прецени кой си върши работата, а се слагат кадри на ГЕРБ. Ние знаем как ГЕРБ прави избори, с използването на цялата държавна машина в организацията на вота”, допълни тя.

Нарушен е тънкият баланс да използваш предимството на властта, но да будиш негодуванието на хората

Според Манолова това безцеремонно и незаконно подменяне на кадри и връщане без избори през задния вход на ГЕРБ на власт, ще постигне обратния ефект. „Използването на много тънкия баланс, в който използваш предимството на властта, но будиш негодуванието на хората, вече е нарушен и от служебното правителство, и от ГЕРБ”, каза тя. Манолова обърна внимание, че това служебно правителство, назначено от Росен Плевнелиев, не е пипнало нито един кадър на ГЕРБ. „То не подлежи на парламентарен контрол. Служебното правителство, което е само за 2 месеца и има ограничени функции, се оказа най-овластеното правителство, защото на практика е безконтролно. Може да прави каквото си иска и не е длъжно да дава обяснения”, заключи Мая Манолова.