Миньори подариха на Дора Янкова руден къс от възстановената мина „Върба –Батанци“

Авг 24, 2014 Новини БСП 0 763

Руда от възстановената мина „Върба-Батанци“ получи като подарък от миньори Дора Янкова –член на ИБ на БСП и депутат в 42-то Народно събрание

Руда от възстановената мина „Върба-Батанци“ получи като подарък от миньори Дора Янкова –член на ИБ на БСП и депутат в 42-то Народно събрание. Водачът на червената листа в Смолянска област присъства на церемонията по пускане в експлоатация на мината, заедно с  със зам.-областния управител на Смолян Емил Хумчев и членове на БСП- Мадан.

Янкова изрази възхищение от факта, че в мината ще работят 180 души, като половината от наетите са от района на Мадан, а  останалите от други части на страната. Миньорите споделиха, че най-важното за тях е да получават достойно заплащане на труда и гарантиране на социалните им права. Дора Янкова ги увери, че приоритет на БСП в следващия парламент ще бъде приемането на закон, гарантиращ ранното пенсиониране на минните работници.

Ветерани в бранша запознаха представителите на левицата с историята на оловно-цинковия добив в района. „Рудникът, който от днес официално възстанови своята дейност, е разработен през 1952г. Затворен е през 1999г. от правителството на Иван Костов, като част от ликвидацията на мегадружеството „Горубсо“, което е доведе до крах на региона за определен период от време”, обясниха те.

Дора Янкова пожела на всички миньори здраве и безаварийна работа, както и отлични добиви. Тя припомни, че правителството на  „Орешарски“ удължи с девет години срока на концесията за добив на оловно-цинкови руди от находище „Петровица", което ще позволи на „Горубсо“ дългосрочни планове за инвестиции. Янкова уточни, че удължаването на срока на концесионния договор ще осигури постоянна заетост на около 200 души и допълнителни приходи за държавата.