Драгомир Стойнев: Служебното правителство е отборът „Б” на ГЕРБ, който при нужда ще се включи с удари под кръста

Авг 15, 2014 Новини БСП 0 676

Преди една година Сергей Станишев поиска смяна от служебното правителство тогава на определени областни управители, тогава президентът Плевнелиев не се съгласи

Преди една година Сергей Станишев поиска смяна от служебното правителство тогава на определени областни управители, тогава президентът Плевнелиев не се съгласи. Сега изведнъж  се сменят и ще бъдат сменени всички областни управителикато се слагат хора на ГЕРБ. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев. „Кой е дал мандат на служебното правителство за тези действия”, попита той и припомни, че основната задача на служебния кабинет е да гарантира честни избори. Стойнев коментира и другите назначения на служебното правителство. „Г-н Русев, който е бивш началник на ВиК Добрич, там знаете има следствено дело, защото близо 12000 тона тръби бяха продадени за милион и 300 000 лв., сега този човек го правят зам.-министър”, каза още Стойнев. Той припомни и назначението на  бившия шеф на АДФИ Теменужка Петкова за единствения зам.-министър на финансите, защото по думите му тя се е разпоредила да се направи пълна проверка на предишното управление. Стойнев заяви, че на всички министри в служебния кабинет  е дадена заповед да проверят назначенията и какви обществени поръчки са готвени. „Чисто политически ще се прецени коя фирма може да работи и коя поръчка ще бъде замразена”, заяви той. Социалистът бе категоричен, че това правителство ще бъде Б отборът на ГЕРБ срещу БСП, когато на парламентарните избори ще има сблъсък между двете партии и когато ГЕРБ не могат да се справят, ще се включи и Б отборът с удари под кръста. „Ако това е целта, трябва българските граждани да го знаят”, категоричен бе Стойнев . Той изрази мнение, че хората в кабинета, които са членове на ГЕРБ, едва ли са включени без санкцията на Борисов.” Няма как тези хора да не работят единствено за спечелване на изборите от страна на ПП ГЕРБ. Хората трябва да разберат, че тези черни сценарии, че едва ли не няма да има какво да ядем, ако те не спечелят изборите, са невъзможни и не приемам хората да бъдат плашени по този начин, защото нищо не предвещава такава картина. Вижте националната статистика, за второто тримесечие имаме икономически растеж от 1.6%, спад на безработицата спрямо миналата година имаме с 1.5%”, каза още зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев.

Трябва да ни е ясно дали ще развиваме ядрена енергетика или оставаме държава на мол-овете

Стойнев коментира и темата енергетика. „В крайна сметка България трябва да реши дали ще развива ядрената си енергетика или не. Договорът с „Уестингхаус” е прозрачен, публикуван е в интернет. В крайна сметка всичко зависи от служебното правителство дали ще одобри този договор, ако не – всичко приключва”, каза още бившият енергиен министър. По думите му това е проект, който ще продължи около 10 години и през този период ще се свърши много работа, ще даде работа на българските фирми и българските граждани. „В крайна сметка на нас трябва да ни е ясно дали ще имаме ядрена енергетика, която да се ползва от българската икономика или оставаме държава на мол-овете”, каза още Стойнев. По думите му БСП никога не се е отказвала от АЕЦ „Белене”, но времето не е било достатъчно. „Искаме удължаване на пети и шести блок, АЕЦ „Белене” и разширяване на „Козлодуй”. Няма нищо лошо в това България да бъде индустриална държава. Всички прогнози показват, че в следващите 40 години ще има недостиг на електроенергия”, поясни зам.-председателят на БСП. Той отрече да е обслужвал чужди интереси, като заяви, че проектите, за които става дума, не са нито руски, нито американски, а български. По думите му за една година България е била върната на енергийната карта на Европа и ако следващото правителство  не е съгласно, ако не желае да се развиваме, може да спре всички проекти и всичко приключва.

Според него страшно много са били спекулациите с проекта Южен поток и въобще за големите ни енергийни проекти важи с пълна сила приказката, че на българите не ни трябва пазач в ада, защото сами се дърпаме в казана. „Или се обединяваме и правим проектите или  казваме от тук нататък, в следващите 30 години, България ще бъде държава на мол-овете и младите хора ще напускат държавата”, категоричен бе Стойнев.