Мая Манолова: Виждаме как ГЕРБ влиза във властта през задния вход

Авг 15, 2014 Новини БСП 0 1223

Отричането от страна на ГЕРБ за инвазията на техни кадри във властта е една доста неубедителна теза и на практика предното управление се реставрира

Отричането от страна на ГЕРБ за инвазията на техни кадри във властта е една доста неубедителна теза и на практика предното управление се реставрира. Назначенията са многобройни във всички министерства от ниво министър, зам.- министър, шефове на агенции, политически кабинети. Това заяви в ефира на БНТ Мая Манолова, член на ИБ на БСП и председател на Общопартийната контролна комисия в партията. „Няма как това да се случи без одобрението на председателя на ГЕРБ, защото това са негови кадри, които заемат високи позиции, благодарение на тази партия и от нейно име.  Виждаме как ГЕРБ влиза във властта през задния вход и как служебното правителство, служебно връща на власт ГЕРБ”, категорична бе Манолова . Тя добави, че на практика ГЕРБ управлява  чрез Близнашки и Плевнелиев от името на служебния кабинет. Манолова припомни, че според българската Конституция и според трудовете на самия проф. Близнашки основната функция на служебния кабинет е да проведе честни избори и да бъде политически неутрален. Тя заяви още, че правителство, което съдържа в себе си една буквална подмяна на съществуващата администрация с кадрите на определена политическа сила, няма как да бъде неутрално.

 

Триото, което се очертава в лицето на  президента Плевнелиев, Близнашки и Борисов има за цел да реставрира управлението на ГЕРБ

„Оставям настрана интригите от дясното пространство. Определено има проблеми в отношенията между Реформаторския блок и Борисов, но няма как да няма, предвид диктаторския характер на лидера на ГЕРБ”, каза още социалистката. Тя добави, че от изявленията на Борисов става ясно, че ГЕРБ са готови по-скоро на избори „до дупка”, но не и на поддържането на коалиционни отношения, с която и да е друга партия в случая Реформаторския блок. Според нея резервният план на Борисов е, ако не успее да състави правителство, да управлява чрез служебно такова. По думите и  това е и обяснението защо в едно правителство, което предстои да работи два месеца, се назначават над 30 зам.-министри, които са повече от тези в действащия кабинет на Пламен Орешарски. Мая Манолова бе категорична, че очевидно има зависимости между Плевнелиев и Борисов. „Триото, което се очертава в лицето на  президента Плевнелиев, Близнашки и Борисов има за цел да реставрира управлението на ГЕРБ и да доведе партията на власт без избори и да подготви един вот, който няма  да е феърплей, тъй като самият организатор на изборите предварително ще е взел страна”, заяви още тя.

Политиката на кабинета „Орешарски” бе полезна за българските граждани

На въпрос, дали БСП е дала оценката си за работата на правителството „Орешарски”, Манолова припомни, че социалистите са дали  своята  оценка на кабинета  на заседание на НС на партията. „Ние сме казвали нееднократно, че това правителство извърши много полезни за гражданите неща и в сферата на социалната политика - с подкрепата на държавата към хората, които не могат да се справят сами в условията на криза, както и в подпомагането на икономиката - премахването на рекета към бизнеса”, припомни тя . Манолова каза още, че последните числа за събирането на данъци и осигуровки са показателни - 400 млн. лв. повече са влезли в държавната хазна през 2014, а икономическият растеж през последните 3 месеца е 1.6%. „Политиката на това правителство бе полезна за българските граждани”, категорична бе тя .

БСП е може би единствената партия, която по демократичен начин подрежда своите листи

„БСП е може би единствената партия, която по един демократичен начин подрежда своите листи”, каза още Манолова в студиото на БНТ. „През последните седмици се номинират кандидатите за листите за предстоящите парламентарни избори в структурите. Последната дума обаче  е на Националния съвет”, добави тя. Социалистката изрази своята надежда това решение да бъде съобразено с мнението на хората, с авторитета на водачите на листи. „Със сигурност ще има сериозни дебати, дискусия и се надявам да бъде отчетено мнението на местните структури”, завърши Манолова.