Драгомир Стойнев: Къде е границата между ревизия и реваншизъм?

Авг 14, 2014 Новини БСП 0 687

За никого не е тайна, че служебният кабинет подготвя почвата за евентуално бъдещо управление на ГЕРБ

За никого не е тайна, че служебният кабинет подготвя почвата за евентуално бъдещо управление на ГЕРБ. Самият факт, че президентът Плевнелиев се съгласи да смени областни управители, при положение, че преди точно една година Сергей Станишев настояваше за смяна на областни управители и тогава той не бе чут, е показателен. Това каза пред журналисти на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев.  Той бе категоричен, че сега, когато ГЕРБ заявяват, че ще управляват с пълно мнозинство, веднага се сменят областни управители, но проблемът според него не е само на това ниво. Стойнев обясни още, че се готви  реваншизъм, прикрит под ревизия на управлението на Пламен Орешарски. „Орешарски завеща един документ относно финансовото състояние на страната на служебния премиер Георги Близнашки, но въпреки това се прави пълна проверка на абсолютно всичко, което може би е и основната им задача”, добави Стойнев. „Тук бих искал да попитам, кой определя къде е границата между ревизия и реваншизъм, защото  не е тайна, че на всички министри е дадена заповед да преразгледат всички назначения за последната година.Те ще  подготвят списъци на всички процедури по обществени поръчки, на всички спечелили фирми и разбира се по политическа целесъобразност ще се преценява дали дадени процедури да бъдат ревизирани, спирани или замразявани”, категоричен бе социалистът .

„Правят впечатление назначените зам.- министри като Радослав Русев, който е бил управител на ВиК Добрич. Именно по негово време стана една скандална сделка за продажба на 12 000 тона тръби за скрап за едва 1.3 млн. лв. при пазарна цена между 40 – 50 ст. за килограм”, обясни Стойнев.   Той каза, че информацията, с която разполага за дейността му като зам.- министър в служебното правителство, е, че се готвят смени във всички 29 ВиК дружества в страната. Драгомир Стойнев даде и друг пример с Петя Евтимова, която е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика, а е била зам.-министър на образованието за периода 2010-2013 г. „Няма как да не направи впечатление и г - жа Атанаска Николова, която е досегашен зам.-кмет на община Бургас и ще бъде зам.-министър на околната среда и водите”, добави Стойнев. Той изрази своето впечатление  от номинацията на  Антон Павлов, който е работил в ЧЕЗ. „Сега електроразпределителните дружества имат възможността да сложат свой зам.-министър, който да отговаря именно за частта енергетика”, заяви социалистът.

На въпрос, каква е работната атмосфера в централата на БСП след заседанието на Конгреса, Стойнев отговори, че с председателя Михаил Миков се работи чудесно. „Ние сме един отбор и работим за спечелването на изборите”, заяви той.

В отговор на журналистически въпрос за споразумението с „Уестингхаус” Драгомр Стойнев заяви, че ако сегашното правителство не го одобри, всички процедури ще приключат. „Южен поток обаче е важен, стратегически проект, даващ сигурност за доставките на природен газ”, обясни Стойнев. Той каза още, че ако до месец октомври няма изход от ситуацията в Украйна, наистина може да има един много неприятен сценарий.  „За разлика от 2009 г. обаче, сега газохранилището в Чирен е пълно”, завърши той.