Янаки Стоилов: Служебният премиер да не влиза в ролята на политически еничар

Авг 14, 2014 Новини БСП 0 986

Някои от последните решения на служебния кабинет, които се отнасят до кадрови въпроси, показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт преди да са проведени предсрочните парламентарни избори

Някои от последните решения на служебния кабинет, които се отнасят до кадрови въпроси, показват, че ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт преди да са проведени предсрочните парламентарни избори. Това заяви на пресконференция в централата на БСП зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. Той бе категоричен, че се прави опит както на централно, така и на областно ниво да бъдат поставяни хора, пряко свързани. В тази връзка Стоилов припомни, че по Конституция служебното правителство е предвидено, за да може в относително неутрален състав да гарантира равностойни условия за политическите партии преди провеждане на предсрочни избори. Социалистът направи паралел с действията на президента по отношение на състава на предишното служебно правителство и назначенията в администрацията, като припомни, че през 2013 година не са били направени почти никакви промени на завареното от управлението на ГЕРБ. „Сега, година и половина по-късно, виждаме много активни действия за промени както в централната администрация, така и в областните управи и това дава основания да смятаме, че президентът и служебният премиер до голяма степен обслужват политическите цели на ГЕРБ”, каза още Стоилов. По думите му това трябва да мобилизира българските граждани да използват своето право на участие в  изборите, както и че се правят опити да се намали значението на прекия вот. „Апелираме към служебния премиер да не влиза в ролята на политически еничар и назначенията, които се правят, наистина да бъдат професионално обосновани и по възможност промените да бъдат правени само там, където те са необходими”, каза още зам.-председателят на БСП. Той подчерта, че е добре да се проучат въпросите за опасността от прокарването на различни лобистки интереси и призова медиите да потърсят информация по отношение на редица от назначаваните лица - дали не съществува конфликт на интереси с предишни техни дейности. „Разбира се ако те са декларирали такъв конфликт, разполагат с време, за да го преустановят. Но ние бихме искали действията на служебното правителство да не се използват нито за преки политически цели в полза на една от партиите – ГЕРБ, нито за прокарване на интереси на различни икономически групи”, категоричен бе Стоилов.

Зам.-председателят на БСП посочи и задачите, върху които служебното правителство трябва да съсредоточи своите действия. На първо място като такава Стоилов посочи организиране на честни и свободни избори. Второ - предприемане на първи действия за отстраняване на щетите от наводненията и възстановяване на засегнатите райони. Трето - продължаване на стабилизационните мерки в енергетиката, които да предотвратят поскъпване на тока. Като друга важна задача социалистът определи и рационалното използване на допълнително осигурените средства за подобряване на здравеопазването; възстановяване на плащанията по европейски програми, завършване на подготовката за новия програмен период. Според Стоилов са нужни анализ и решение на въпроса с наложените търговски ограничения за износ на земеделски стоки от страна на Русия. „Не бива да се подценява разрастването на тези действия по отношение на промишлени предприятия, а дори за следващата година и в областта на туризма. Така че е необходимо правителството да прецени всички тези възможни развития, да потърси компенсаторни мерки от страна на ЕК и доколкото е възможно да ограничи разширяването на такива мерки, които могат да имат сериозно отражение върху българската икономика”, заключи Янаки Стоилов.