Мая Манолова: Кой поръча политическата метла?

Авг 14, 2014 Новини БСП 0 750

Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на многобройни членове на политически кабинети на министри - кадри на ГЕРБ? Това заяви на пресконференция в централата на БСП Мая Манолова

Въпросът, който трябва да си зададе гражданското общество и който задаваме ние по повод на тази политическа метла и на всички тези назначения, е въпросът – Кой? Кой стои зад назначенията на заместник-министри - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на областни управители - кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на шефове на агенции – кадри на ГЕРБ? Кой стои зад назначенията на многобройни членове на политически кабинети на министри - кадри на ГЕРБ? Това заяви на пресконференция в централата на БСП Мая Манолова. По думите й в очевидно, че това не е нито премиерът Близнашки, нито президентът Росен Плевнелиев, а шефът на тези кадри е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Тук обясненията, че няма нищо общо и това е едва ли не техен личен избор звучат смехотворно, защото всички знаем, а и нееднократно Борисов се е хвалил с дисциплината, която цари в ПП ГЕРБ”, припомни тя. Манолова коментира, че няма как да се допусне, че заместник- кмет в Бургас от ГЕРБ може да стане зам.-министър без разрешението на ГЕРБ, както и че заместник-кмет на Пловдив от ГЕРБ и бивши зам.- областни управители на Монтана и на Плевен могат да стана областни управители без разрешението на ГЕРБ.

Това правителство е правителство на ГЕРБ

 „Това правителство е правителство на ГЕРБ, дошло на власт без избори. Това е простата и единствената причина за всичко, което се случва покрай правителството на Георги Близнашки и няма как някой да твърди, че това е политически неутрално правителство, каквото би следвало да бъде едно служебно такова”, категорична бе тя. Манолова поясни, че то е политически оцветено, реваншистко и е назначено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите и това правителство е планът „Б” на Борисов за след изборите. „Ако ГЕРБ не успее да състави собствено правителство, ще продължи да управлява чрез служебното правителство.  Няма друго обяснение на тези многобройни назначения по високите етажи на властта – по няколко зам.-министри във всяко министерство, по 10-тина членове на политически кабинети”, каза още тя. По нейно мнение хоризонтът, който Борисов е очертал на служебното правителство, не са обичайните 2-3 месеца, а период за след изборите, ако ГЕРБ не успее.

Манолова бе категорична, че е безобразен и начинът, по който лидерът на ГЕРБ рекетира българските граждани. „Чухме от него да чертае апокалиптични картини за глад, за режим на тока, ако ГЕРБ не спечели убедително предстоящите избори.  Това е всяване на страх и рекет у хората и буквална вербална принуда да гласуват за ПП ГЕРБ”, поясни тя. Манолова изрази мнение, че така те ще пренавият пружината и тя ще се скъса на 5-ти октомври. „Целият този ентусиазъм и непочтеност да се влезе във властта без избори, която демонстрират ГЕРБ чрез Близнашки, може да отврати допълнително българските граждани за предстоящия вот и ефектът да бъде обратен”, заключи Мая Манолова.