Явор Куюмджиев: Цената на тока може да бъде задържана, ако се направят нужните промени

Авг 14, 2014 Новини БСП 0 1340

Намалението на цената на тока беше направено с разчети за намерени нови баланси

Намалението на цената на тока беше направено с разчети за намерени нови баланси. Един от тях изчезна – таксата върху слънчевите и вятърните централи от 20% беше отменена от Конституционния съд по искане на президента. Това заяви в ефира на TV 7 Явор Куюмджиев. По думите му тези допълнителни разходи в момента ще се стоварят върху цената на тока. „Няма от къде да се платят тези пари на тези производители, без да се вдигне цената. За това носи отговорност сегашното правителство, не предишното”, категоричен бе той. По повод на твърденията за режим на тока, той заяви, че сегашните специалисти по енергетика в правителството са се подали на внушенията на електроразпределителните дружества, че са във тежко финансово състояние, тъй като държавата не им е осигурила инвестиции в мрежите и в разпределението. „През последната година ние се опитвахме да дадем изцяло нов модел в тяхното поведение. В цяла Европа тези дружества инвестират собствени средства дългосрочно или средносрочно в развитието на мрежите”, обясни Куюмджиев.  Той бе категоричен, че тези дружества трябва да си оправят мрежите и да инвестират собствени средства след 10 години „смучене на пари” от всички нас.

На въпрос дали ще има повишаване на цената на тока, от кога и с колко, Куюмджиев отговори, че според него тя може да бъде задържана. Той обясни, че в енергетиката има два основни проблема, които трябва да намерят своето решение – дългосрочните договори за изкупуване на слънчева и вятърна енергия и двата договора за ТЕЦ-ве  в Марица – Изток. "Ако се решат тези два проблема, цената на тока може да бъде удържана за сериозен период от време", подчерта Куюмджиев.

Енергийният борд ще легализира грабежите над всички нас

По думите му планираният енергиен борд ще легализира грабежите над всички нас. Той поясни, че  в борда ще участват представители на всички съответни отрасли в енергетиката, включително представители на дългосрочните договори. „Те никога няма да допуснат промяна на тези договори, независимо от цената, която ние ще трябва да плащаме. Това е техният основен бизнес интерес”, каза още Куюмджиев. Според него е абсурдно и защото така ще се отнеме суверенното право на ДКЕВР, която е структурирана по всички европейски правила, да определя политиките в ценообразуването и правомощията на Министерството на икономиката и енергетиката да определя политиките в енергетиката. „Ще се създаде някакъв орган над този, който да има огромна власт, но не е избран от никой и представлява само бизнеса”, категоричен бе той.

Помолен да коментира подписаното с Уестингхаус споразумение, той заяви, че решението на НС на БСП е, че не подкрепя начина, по който то е подписано,  но винаги партията е била „за” развитието на ядрената енергетика. Куюмджиев подчерта, че това не е лош проект и трябва да се осъществи, но по-нататък във времето и не пози начин „За нас е най-важно първо да се удължи животът на 5-ти и 6-ти блок, да се построи АЕЦ „Белене” и след това да се построи 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, заключи Явор Куюмджиев.