Позиция на Съвет по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП

Авг 13, 2014 Новини БСП 0 803

Относно липсата на адекватни мерки за борба с болестта „Син език“ и загубите, които търпят българските животновъди   С нарастваща тревога Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП констатира липсата на адекватни мерки от компетентните органи в лицето на МЗХ и БАБХ в борбата с болестта „син език“

Относно липсата на адекватни мерки за борба с болестта „Син език“ и загубите, които търпят българските животновъди

 

С нарастваща тревога Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП констатира липсата на адекватни мерки от компетентните органи в лицето на МЗХ и БАБХ в борбата с болестта „син език“. Считаме, че създалата се епизоотична обстановка е резултат от липсата на мерки за превенция срещу разпространението на болестта, а издадената заповед на БАБХ, с която се ограничава придвижването на живи животни между населените места, пашата на добитъка и търговията с животни намираме за закъсняла. Пряко следствие от тази забрана ще са загубите, които българските животновъди ще претърпят, както заради прекратеното изкупуване на мляко, така и заради спряната търговия и измрелите животни.

В същото време стопаните нямат информация, как да опазват животните си, липсват препарати за обеззаразяване, налице е недостиг на изключително скъпи медикаменти. Тревожни са сигналите, че дори практикуващите лекари на терен нямат никаква официална информация, какво се случва с разпространението на болестта. Факт е, че вече се констатират случаи, не само на заразени овце, а и на говеда. В същото време стопаните не загробват животните, защото не са уведомени дали, и каква е процедурата, по която ще получат обезщетения. За това отговорността се носи пряко от БАБХ.

Настояваме МЗХ, не само да упражни контролните си правомощия върху дейността на БАБХ, а министър Васил Грудев да издаде незабавно заповед за създаването на Кризисен щаб за борба с болестта „Син език“. Считаме, че е необходимо да бъдат приложени компенсаторни механизми, включително и чрез Европейската комисия, които да гарантират, че животновъдите няма да бъдат санкционирани по програмите, по които са кандидатствали на глава животно, за да получат субсидиите и възстановят загубената стока.

Проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Съвет по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към Националния съвет на БСП