Михаил Миков: Има опити за нанасяне на тежки удари на БСП в рамките на предстоящата предизборна кампания

Авг 08, 2014 Новини БСП 0 1689

Преди три дни беше разпуснато 42-то НС

Преди три дни беше разпуснато 42-то НС. Динамиката на политическата обстановка е изключително висока. Тя започна още преди два месеца, когато бяха постигнати политически договорености за плавен преход към предсрочни парламентарни избори и преминаване през управление на служебен кабинет. Това заяви на заседание на НС на БСП председателят на партията Михаил Миков. Той подчерта, че през този период и в последните месеци преди разпускането на 42-то НС се наблюдава консолидиране на десницата за използване на всички институционални възможности, най-вече на президента на републиката, за атака срещу БСП и нейното участие в управлението на страната по време на мандата на 42-то НС. „Понякога тези опити надхвърлят стриктните граници на конституционните правомощия. Очевидно е, че целта в тази обстановка е не само да се неглижира управлението на БСП, участието и в управлението, но и да се нанесат тежки удари в рамките на предстоящата предизборна кампания, а и преди формалното и започване”, категоричен бе той.

По думите му в тази обстановка ясно се очертава опитът за намеса на президента в политическия живот. Според него ако се погледнат приоритетите, които си поставя служебният кабинет, е очевидно, че те далеч надхвърлят късия конституционен срок, в който се възлага управление на служебен кабинет, надхвърлят и правомощията, които основно трябва да се свеждат до нормално провеждане на парламентарни избори и конституиране на следващо НС в парламентарната република.

„Започва се с действия, които трябва да представят в негативен план управлението, в което ние участвахме”, заяви председателят на НС на БСП.

Той съобщи, че е създадена работна група, която в спешен порядък трябва да започне наблюдение върху това, което се случва в изпълнителната власт по време на управлението на служебния кабинет.