Мая Манолова: 42-то НС трябва да се запомни със законопроектите, които то прие

Авг 06, 2014 Новини БСП 0 782

Това, която аз бих искала да се запомни от 42-то НС, са законопроектите, които то прие, защото наистина се случиха много важни неща и за парламентаризма

Това, която аз бих искала да се запомни от 42-то НС, са законопроектите, които то прие, защото наистина се случиха много важни неща и за парламентаризма. Това заяви в ефира на BTV Мая Манолова, член на Изпълнителното бюро на НС на БСП. По думите и за първи път парламентът наистина се е отворил за българските граждани и представители на гражданското общество,  за пръв път са взели участие в писането на закони. „Наистина много работа свърши това НС, надявам се от дистанцията на времето, други да му дават оценката. Последният звънец обаче не означава, че сме свършили цялата работа, има работа извън парламента за всеки един от нас”, каза още тя. Манолова подчерта, че работата в парламента е отговорност и грижа за хората, а не представителни функции.  Тя обясни, че неглижирането на работата му и отронване на имиджа му е било функция основно на ГЕРБ. Социалистката обясни, че ефективността на НС се определя от въздействието на законите, които то е приело върху българските граждани. Манолова припомни социалното размразяване, повишаването на доходите, на минималната работна заплата, антиминополното законодателство, изборния кодекс.

Президентът няма правомощие, с което да възлага задачи на никое правителство

На въпрос за избора на Георги Близнашки за служебен премиер, тя заяви, че съчувства на конституционалиста Близнашки за това, което кандидат-политикът Близнашки трябва да изтърпи.  „Вчерашната реч на президента  при назначаването на Близнашки за служебен премиер беше неуместна и неподходяща, с доста агресивен тон. Президентът беше объркал и времето, и ролята”, подчерта тя. Според нея макар много да му се иска, България все още не е президентска република и желанието на президента да бъде значим фактор той няма пълномощие, с което да възлага задачи на никое правителство, включително и на служебното. Тя обясни, че функциите на служебното правителство са изпълняването на въпроси от текущата вътрешна и външна политика и подготовка на изборите.

Манолова обясни и, че информацията е достъпна за всички, както на депутатите, така и на президента, така и на медиите и обществеността и състоянието на държавата е ясно. Тя подчерта, че спрените средства по европрограми, заради които има и спрени плащания към строителите, са за нарушения по време на управлението на ГЕРБ и те ще бъдат пуснати до седмици. „Тази е предварителна заслуга на служебното правителство, тази театралност на президента не е коректна към публиката”, коментира тя.

Попитана за слуховете за напускането и на БСП Манолова отговори: „Аз съм работила за БСП от всякакви позиции и за мен участието в листите и в НС не е самоцел.   Сега БСП има един лидер, избран демократично на последното заседание на нашия конгрес. Надеждата на социалистите, след избора на лидера и след Бузлуджа, е наистина за мобилизация, за промяна в БСП и за победа на предстоящите избори”.