Корнелия Нинова: Всички българи трябва да сме заедно сега, за да помогнем на бедстващите в Мизия

Авг 04, 2014 Новини БСП 0 1083

Всички българи трябва да сме заедно сега, за да помогнем на бедстващите в Мизия, а институциите да се погрижат за гражданите си

Всички българи трябва да сме заедно сега, за да помогнем на бедстващите в Мизия, а институциите да се погрижат за гражданите си. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя призова депутатите от ГЕРБ да не политиканстват на гърба на трагедията на тези хора, защото в нощта, в която е била там, е чула коментари „Не ни интересува кой от коя политическа партия сте, какви сте, всички сте отговорни и очакваме помощ от вас”. „Приказки от сорта, че ние сме управлявали една година и тази трагедия е резултатът, категорично не приемам и хората не го приемат. Те не им помагат. Хората искат да сме до тях и да им помогнем. Тези хора са българи и трябва да се грижим за тях”, категорична бе тя. Нинова подчерта, че в оставащите от мандата дни и правителството, и народните представители в НС ще работят. 
 
Тя заяви, че мястото на депутатите е по регионите, при хората и обясни, че като човек, преминал през две подобни бедствия, знае, че ако не е на място, няма как да помогне и за това е отишла.
 
На въпрос от къде ще се намерят средства, за да се помогне на хората в Мизия след бедствието там, Нинова отговори, че от буферите в бюджета има 5% задържани разходи във всички министерства и институции и има заложени и други буфери. „Общо в бюджета има 500 млн. лв. буфери. От там бихме настоявали да се отпуснат средства”.
 
 
 
Да  се направи обективна и неполитическа оценка на причините за бедствието, ако има виновни  - да се накажат
 
Помолена да коментира като присъствала на мястото на случилото се каква е причината да се стигне до това бедствие, тя отговори: цяла нощ кризисният щаб и на другия ден областна управа, „Напоителни системи”, всички там разговявахме и по този въпрос, макар че първата ни грижа бе да спасим хората. Има разнопосочна информация. Според мен от тук нататък абсолютно обективна и неполитическа оценка на случилото се без политиканстване върху трагедията на хората”, заяви зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя бе категорична, че ако има злоупотреби, трябва да има наказание. Според нея не може за 4-5 път да се дави държавата и хората и ако има виновни за това, те да не си понесат отговорността.
 
 
 
За помощ на хората в Мизия има средства и те не зависят от актуализацията на бюджета
 
Попитана дали има вариант БСП да промени позицията си по актуализацията на бюджета, тя заяви, че по отношение на държавния бюджет, това няма да се случи. „За бюджета на НЗОК ще гласуваме допълнителни средства в размер на 225 млн. лв. Между първо и второ четене сме направили предложение чрез преходни и заключителни разпоредби на този закон, тази промяна да бъде отразена в държавния бюджет за допълнителен трансфер” поясни Нинова.  Тя обясни, че за помощ на хората, преживели трагедията в Мизия, има средства и те не зависят от актуализацията на бюджета. Нинова заяви, че ще се настоява правителството в оставащото си време да поиска средства от европейския фонд „Солидарност” и вярва, че служебният кабинет ще продължи тези стъпки.
 
Помолена да коментира как в последните дни от мандата си народните представители могат да помогнат, тя обясни, че трябва да се гарантират тези средства от националния бюджет от буферите и да настояват веднага да се пусне писмо до ЕС. Нинова изрази предложение и Кристалина Георгиева, като български комисар по бедствия и аварии, да влезе този път със сила в ролята си и в служебните си ангажименти и да помогне, като ускори процеса по отпускане на средства.
 
 „Искам да благодаря на едни хора, които не ги знаем и не им знаем имената – на Мирослав от Мизия, който със собствената си фадрома проби дигата с риск за живота си, на онези момчета от главна дирекция, които стотици пъти влизаха в тъмната нощ в бушуваща вода, за да спасяват хората, на онова момче от Главна дирекция, което пострада при тези  опити да спасява други хора, и неизвестни момчета, които си рискуваха живота, за да помагат на други. Те са истинските герои”, заключи Корнелия Нинова.