Атанас Мерджанов: ГЕРБ влязоха в собствения си капан

Юли 30, 2014 Новини БСП 0 1237

Най-отговорно и категорично заявявам от името на КБ, че вчерашният опит за актуализация на бюджета беше поредното вероломно политическо проявление на представителите на ГЕРБ и ДПС

Най-отговорно и категорично заявявам от името на КБ, че вчерашният опит за актуализация на бюджета беше поредното вероломно политическо проявление на представителите на ГЕРБ и ДПС. Непрекъснато се спекулираше с постигнатото съгласие по време на политическите консултации при президента. Такова съгласие за актуализация на бюджета няма и това беше категорично заявено вчера от пленарната зала, както и от изказванията на всеки един от народните представители от КБ. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на КБ Атанас Мерджанов. Той отново призова към разбиране между всички парламентарно представени политически сили, както и всички експерти извън парламентарно представените сили. „Това, което се прави в НС не отговаря на действителното финансово състояние на държавата”, категоричен бе Мерджанов.

Той припомни, че днес предстои връщането на мандата от страна на третата политическа сила ДПС. „Надяваме се поне това условие, постигнато по време на политическите консултации, да бъде спазено.  В същото време си задавам въпроса, кому беше нужно да се чакат няколко дни и не е ли тази впечатляваща активност на президента Плевнелиев, готовност служебното правителство фактически да бъде кабинетът, който ще осигурява  политическия простор на ГЕРБ и ДПС след изборите”, добави народният представител. „Това е важният въпрос, затова призоваваме всички български граждани, всички политически партии много добре да следят и прецизно да отчитат последните дни на 42 – то НС”, каза още той. Мерджанов бе категоричен, че народните представители от КБ ще продължат с политическото си поведение на несъгласие на промените в държавния бюджет.

Това, което се случва е показателно за отношението на Бойко Борисов към парламентарния живот

Това, което се случва е показателно за отношението на Бойко Борисов към парламентарния живот. „Той непрекъснато дава изявления, принуждава своите депутати да защитават актуализацията. Вчера те се бореха като лъвове за това да обясняват необходимостта от актуализация”, заяви социалистът. Мерджанов каза, че днешната позиция на Бойко Борисов не е изненада за народните представители от левицата, а е още едно доказателство за „предвидимата” ПП ГЕРБ. „Ако българските граждани искат такава политическа сила да ръководи управлението на страната, нека да дават доверието си на нея”, добави Мерджанов. Той е категоричен, че поведението на ГЕРБ още веднъж показва как те са усетили, че ще станат съучастници или инициатори в един грабеж, в подписването на един празен чек, с който незнайно как са искали да се разпореждат с финансите на обикновените граждани и може би заради гузна съвест днес са се отказали от актуализацията. „Те влязоха в собствения си капан, тъй като вчера по предложение на Цачева работата на парламента се удължи до 5 август. Сега сами трябва да излизат от това неудобно положение. Ако има заседание на комисиите нашите колеги ще участват в тях с категорично несъгласие по актуализацията”, завърши Мерджанов.