Янаки Стоилов към ГЕРБ: Пред кого се откупувате с тази промяна?

Юли 29, 2014 Новини БСП 0 1021

През 2013г предлаганата промяна за увеличаването на дефицита беше в размер на 493,4 млн

През 2013г предлаганата промяна за увеличаването на дефицита беше в размер на 493,4 млн. лв, при това увеличаването на дефицита не доведе до надхвърляне на 2% от БВП, както изисква Закона за устройството на държавния бюджет и както повеляват Маахстрихските критерии. В резултат на така приетите промени президентът, който преди няколко дни от тук пледираше за промяна на бюджета, тогава наложи вето. Това заяви Янаки Стоилов, народен представител от ПГ на КБ и председател на Комисия по външна политика в НС, от парламентарната трибуна. Той припомни част от аргументите на президента: „Предложената актуализация на бюджета предвижда ново повишаване на бюджетния дефицит. Дълговото финансиране на нарастващ дефицит е изключително опасен път, по който ако една страна тръгне, връщането назад е много болезнено. Увеличаването на дефицита е много безотговорно, както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения”. „Виждате каква прозорливост и поглед напред във времето за 500 млн. лв.”, коментира Стоилов и продължи с аргументите на президента: „В тази актуализация на бюджета очаквах да видя ясни стъпки за изпълнение на заявени от правителството политика за борба със сивия сектор в икономиката, контрабандата и за повишаване на събираемостта”. „Интересно сега вече не е актуална борбата с контрабандата, с лошата дейност на приходните агенции, сега просто трябва да бъдат осигурени няколко милиарда”, каза народният представител. Стоилов припомни още от мотивите, изразени от държавния глава: „Не мога да подкрепя автоматично занижаване на приходите, без да е направен опит да се подобри събираемостта на данъците, да се оптимизира работата на приходните агенции, да се подобри тяхната ефективност”. „Днес това не е ли актуално? Ако не е, тогава признайте, че правителството в приходната работа е постигнало максималното като възможен резултат, затова още в средата на годината се прави тази актуализация. Ако са актуални, трябва да излезете критично и да кажете: ние бихме допуснали увеличаване на дефицита, бихме гласували тези средства, за да има кореспонденция между приетите промени в Закона за бюджета на Здравната каса, още няколко други неотложни разходи, които да гарантират стабилността на страната за следващите няколко месеца, а след това редовното правителство да дойде и да каже дали може да работи с този бюджет или трябва да го промени”, категоричен е депутатът.

По думите на Стоилов сега сме на Бюджет 2014, но в неговата промяна и обясни какво се предлага. „Бюджетен дефицит по консолидираната фискална програма, увеличение с 725 млн. лв. Но това не е всичко. Общият дефицит допуска да достигне до 2,2 млрд. лв, което вече прави 2,7% от БВП”, каза той. Според него от десницата са големи радетели на фискалната дисциплина, на спазването на европейските критерии, но в определени случаи и „за наша изгода”, те са една добра препоръка, която не сме длъжни да спазваме. „По-малко данъчни приходи с 500 млн. от ДДС спрямо предвидените. Допълнителното дългово финансиране е от 3,4 млрд. лв. Така дългът ще надхвърли 26% от БВП”, пояси той.

По неговите думи едно от най-големите достижения на днешното правителство е, че то е осигурило 500 млн. лв за публично-инвестиционната програма, която се е реализирала на територия от 2/3 от българските общини. „Но ние успяхме за 1 година да направим крачка с 0.5 млрд. Сега вие за няколко дни давате неколкократно повече на служебното правителство и на следващото за първите месеци от неговата работа. Вие не успяхте да осигурите 25-30 млн. лв, за да започне възстановяването на „Химко-Враца” и то при положение, че става дума за счетоводни начисления на пари, по които кредитори е държавата. А сега не се свените да извадите почти 3 млрд и повече и да ги харижете на кого и за какво. Възниква въпросът пред кого се откупувате с тази промяна? Защо я правите сега? Заличавате голяма част от това, което беше направено с общите усилия на парламентарното мнозинство и на правителството”, категоричен е той.

Според него става дума да се гарантират средства, които да постъпят в определени фирми, които да облагодетелстват определени хора и които да послужат за провеждане на изборите.

Стоилов е на мнение, че новото мнозинство ще приеме този закон. „И аз утре, заедно с мой колеги, ще внеса последния законопроект в този парламент. Той предвижда една проста промяна в Закона за гарантиране на влогове на гражданите. До тези около 2 млрд. лв. за попълване на гаранционния фонд, за да се даде възможност с промяна на цитирания закон банки, които са поставени под особен надзор и за които е приложена най-тежката мярка – спиране на дейността им, гражданите, които имат гарантирани вложения в тях да могат да ги получат още на третия месец, след като БНБ е въвела тази мярка. Не, да се чака до Нова година, а още на 21 септември фондът да разплати на всички над 200 000 вложители, които имат право на тази гаранция да оперират със своите пари по начин, по който смятат. След това фондът встпъпва в правата и банката ще трябва да се извължи на фонда за тези средства, които ще получи като кредит за разплащане с гражданите”, обясни той.

„Ако вие приемете този закон, утре аз настоятелно предлагам още сутринта ще  внесем промени, бюджетната комисия да се събере да го разгледа и надявам се на първо и второ четене в началото на другата седмица, когато обсъждате промените за второ четене, да осигурите средствата на българските граждани така, както е предвидено във внесения от вас законопроект за промени на държавния бюджет”, заключи Янаки Стоилов.