Атанас Мерджанов: С връщането на мандата показахме още веднъж, че сме последователна политическа сила

Юли 25, 2014 Новини БСП 0 1130

Както заявихме и в НС днес върнахме мандата за съставяне на Министерски съвет

Както заявихме и в НС днес върнахме мандата за съставяне на Министерски съвет. Това заяви председателят на ПГ на КБ Атанас Мержданов пред журналисти на излизане от президентството. По думите му с това действие за пореден път е декларирано, че БСП, КБ са последователна политическа сила , която спазва политическите договорености, които са били постигнати при консултациите при президента. Мерджанов припомни, че първата договореност е била в рамките на това НС да не бъде излъчено ново правителство. „Същевременно в разговорите с президента предупредихме за огромната опасност и неспазването и нарушаването на това споразумение от страна на двете политически сили – ГЕРБ и ДПС. Практически днес, с гласуваното решение за извънредно заседание за актуализация на бюджетите, ние имаме ново парламентарно мнозинство. Това по никакъв начин не може да гарантира, че няма да бъде направен опит да бъде създадено ново правителство в рамките на този мандат, с участието на ГЕРБ и ДПС. Това са реалностите”, каза още депутатът. Според него тоша показва, че определени политически сили очевидно са в плен на задкулисие, което е реално и което не е с адреса на Българската социалистическа партия.

На категорично различни позиции сме с президента

„Ние сме на категорично различни позиции с президента. Той продължава да смята, че е необходимо да се дават правомощия на служебното правителство. Нашата категорична позиция по въпроса я заявихме в НС, потвърдихме я и на срещата с него, че в рамките на служебния кабинет негова основна задача е да подготви и проведе едни честни и демократични избори и всичко онова, което е необходимо по закон и Конституция”, каза още Мерджанов. По думите му всяко едно друго изкушение – с подписване на нови заемни споразумения, както и други действия, които противоречат на действията на един МС в отсъствието на Народно събрание, са противозаконни.

Помолен да коментира какво следва, ако ДПС не върне проучвателния мандат, а го изпълни, председателят на ПГ на КБ заяви, че на този въпрос трябва да отговорят представителите на ДПС. „Ние бяхме достатъчно искрени, последователни и коректни. Считам, че истинският отговор за политическата ситуация в България трябва да бъде даден на 5-ти октомври с изборите за ново Народно събрание”, заключи Атанас Мерджанов.