Корнелия Нинова: Ние сме за актуализация на бюджета на НЗОК и против актуализацията на макро параметрите на държавния бюджет

Юли 25, 2014 Новини БСП 0 940

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящият парламент между ДПС и ГЕРБ, в подкрепа на исканията на президента, които ние определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящият парламент между ДПС и ГЕРБ, в подкрепа на исканията на президента, които ние определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция. Те посягат на разделението на властите. Това, което  иска президентът да прави служебното правителство, е правомощие само на НС. Това заяви пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. „Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет по няколко причини: в самите мотиви, внесени от Министерски съвет, пише, че бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, в които съществува в момента, но за да се презастраховаме, трябва да се актуализира. Не приемаме това за сериозна мотивация”, каза още Нинова.

Тя беше категорична, че от датата на внасяне на актуализацията от Министерски съвет до днес има промяна във финансовите параметри на държавата. Увеличен е фискалният резерв, в държавната хазна са влезли европейски средства.  Тя добави, че КБ настоява мин.-председателят да изтегли от парламента внесеното предложение за актуализация на държавния бюджет, да се види от експертите и да се прецени отново има ли нужда от такава. „Според нас такава нужда няма”, категорична бе тя. Нинова обясни, че ще бъде поискана среща с Пламен Орешарски, за да се проведат разговори на тази тема.

Като трета причина за неподкрепяното на  предложението на президента тя посочи избирането на Калин Христов за директор на БНБ. „Той е част от проблема и от екипа, който създаде проблемите в БНБ и  не може да бъде част от това решение”, заяви народният представител.

Корнелия Нинова бе категорична, че  „Коалиция за България” не приема предложението на президента, определя го като противоконституционно, като опит за нарушение на разделение на властите и безпринципно. „Нека новото мнозинство от ДПС и ГЕРБ да  гласува тези предложения. Ние в този сговор не участваме”, заяви тя.

Социалистката изрази убеденост, че исканата актуализация на бюджета няма да повлияе на живота на хората, а в дългосрочен план - дори ще го влоши. Тя добави, че увеличаването на дълга, увеличаването на дефицита и намаляването на приходите в дългосрочен план означава по-малко доверие в България, по-малко инвеститори в България и влошен жизнен стандарт на българите.

На въпрос как ще се отрази на БСП излизането от пленарна зала днес, Нинова отговори, че това е показване на твърда позиция и по никакъв начин КБ няма да участва в новия политически и икономически сговор ДПС и ГЕРБ.

Помолена да коментира позицията на БСП спрямо актуализацията на бюджета на НЗОК, тя отговори: „Не се отказваме от предишната си позиция. Ние сме за актуализация на бюджета на НЗОК и против актуализацията на макро параметрите на държавния бюджет: дълг- 3,4 млрд. лв., нов дефицит и намаляване на приходната част с 500 млн. лв.

Помолена да коментира дали изтеглянето на актуализацията на бюджета от МС е свързано с връщането на мандата от ПГ на КБ, тя отговори, че няма такава връзка. „Имаме вече решение на парламентарната група – днес получаваме и връщане мандата”.