Румен Гечев: Считаме, че искането за актуализация на бюджета е абсолютно неприемливо

Юли 25, 2014 Новини БСП 0 583

ПГ на КБ счита, че искането за актуализация на бюджета е абсолютно неприемливо

ПГ на КБ счита, че искането за актуализация на бюджета е абсолютно неприемливо. Всички важни закони, а едва ли има по-важен от този за бюджета, се обсъждат от експерти, докладва се на ПГ и тогава се упълномощават членовете на бюджетната комисия да взимат решения. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от ПГ на КБ Румен Гечев. „Абсолютно неприемливо е за страна-членка на ЕС при започването на заседание на бюджетната комисия да се представят стотици числа с промени в бюджета на Република България с противоречиви мотиви, внесени от правителството , за това, че бюджетът може да се актуализира, може и да не се актуализира”, категоричен бе той. По думите му, според оценката на български и чужди експерти макроикономическата рамка, основните показатели на България се намират в рамките на приетия бюджет. Гечев добави, че съобразно отчета за първите 6 месеца от 2014г. неизпълнението на приходната част е само 1.8 %. „Имаме всички основания да очакваме, че тази малка разлика ще бъде наваксана през останалата част от годината”, каза още той .

Социалистът припомни,  че  по данни на Евростат, Министерство на финансите и НСИ в края на юни тази година фискалният резерв  е бил близо 6 млрд. лв. , а по данни на финансовото министерство от вчера се вижда, че този резерв вече е близо 8 млрд. лв., като е попълнен чрез преводи от изпълнени програми от ЕС. „С увеличението на резерва от последните дни не се налагат никакви актуализации, тъй като той е достатъчен, има достатъчно буфери за решаването на каквито и да е въпроси през следващите два месеца”, категоричен бе народният представител.

По отношение на БНБ Румен Гечев изрази категоричната позиция на социалистите срещу подхода на президента, ГЕРБ и ДПС за частична промяна в УС на БНБ в този момент. ”Абсолютно неприемлива е смяната на управителя на БНБ с г-н Калин Христов”, заяви Гечев. „Той като пряк свидетел и участник на разговорите при премиера в събота на 21 юни, в БНБ на 22 юни г-н Христов представи тезата за затваряне на банковата система в България, което щеше да предизвика изключителни трудности в икономиката и хаос и по същество беше опит за политически преврат чрез икономически средства”, припомни социалистът. Народният представител каза още, че представителите на  БСП не са допуснали тази банкова ваканция и да бъде реализиран този политически сценарий. Той бе категоричен, че  искането на един от вдъхновителите на банковата ваканция да оглави БНБ противоречи на здравия разум. „Ние искаме след формирането на новото правителство, оставка на целия управителен съвет на БНБ и след персоналната оценка на всички членове да се вземе решения кои от тях ще останат в УС”, обяви Румен Гечев. Той настоя  протоколите от заседанията на УС на БНБ да бъдат публикувани, за да се види кои членове на съвета как са гласували по проблемите и за банковата ваканция, и по проблемите на КТБ.” Когато те бъдат публикувани, ще видим личния принос на всеки от тях към проблема”, заключи Гечев.