Петър Кънев: Не искам да се връщам назад, а да помислим какво правим напред

Юли 24, 2014 Новини БСП 0 1182

Не искам да се връщам назад, а да помислим какво правим напред

Не искам да се връщам назад, а да помислим какво правим напред. Изприказва се страшно много по следните теми: не беше външен дълг, не беше бюджетен дефицит, усвояване, ДДС, осигуровки, а вчера даже разбрах, че фискалният резерв е станал от 6 на 8 млрд. Цялата тази история ми прилича на онзи дебат за бутилката дали е на половина пълна или наполовина празна. Това заяви Петър Кънев, зам.-председател на ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по бюджет и финанси в НС, от парламентарната трибуна. Той каза, че сутрин като пусне телевизора и слуша дебатите, се чувства като в Африка, където се е водел дебат между двама търговци на обувки и единият е казал: „Страшен бизнес, тук никой не носи обувки”, а другият отговарял: „Никакъв шанс, тук обувки не се носят”. Кънев припомни, че в 40-тия парламент са били  издадени дневниците на Първото учредително Велико народно събрание. „Уникално е. Почти никаква разлика няма от преди 135 години”, допълни той. Според народния представител българският бизнес последните месеци е уморен от „българската политическа простотия”. „Искам да ви кажа как изглежда България отвън, от Брюксел, от Франкфурт, от Лондон. Три неща. Първо борсовите индекси скочиха 40% последните 3 месеца. На първо място сме в ЕС, доколкото можем да твърдим, че нашата борса е някакъв показател. Няма да се връщам към емисията еврооблигации 3.06% при 10 годишен срок, само преди година и половина беше 4,40 при 5 годишен срок. Ония хора в Лондон и Франкфурт по-добре разбират положението в страната. И трето, спрете да цитирате свалянето на рейтинга на „Стандарт енд Пуърс”. Прочетете го първо и изрично пише: Сваля се поради политическа нестабилност. Всички ние клатим лодката на българския бизнес и българската икономика”, обясни той. Кънев е категоричен, че резултати от първото шестмесичие са 47% изпълнение на приходната част по план. „По-високи са от миналата година. Така е било и последните 4 години. Отворете статистиката на НСИ”, каза той. Зам.-председателят на ПГ на КБ заяви, че лоша цифра е дефлация. „Това донякъде е добре за купувачите, но за българския бизнес е трагично. Само за последните 11 месеца имаме 1.9% дефлация. Това влияе и върху ДДС, и върху всички останали показатели”, допълни той. По темата за външния дълг, Кънев отказа да коментира дали сме на 2-ро или 3-то място по най-нисък външен дълг в Европа. „Спорно е дали е 22% или 21% и дали сме изпреварили Люксенбург. Като чели това е най-важното. Мога само да ви кажа, че за 2013 година, 19 държави членки на ЕС увеличиха своя външен дълг”, каза той.

МВФ можеше да се извика преди 20 години. Сега не може да стане

„Една молба към колеги в тази зала. Спрете да ми говорите как ще извикате МВФ. Нямате право. Това можеше да стане преди 20 години при голямата криза. Помните го. Сега не може да стане, защото сме член на ЕС. Още повече, че той има повече регулиращи и възпиращи функции”, обясни народният представител. Той отказа да коментира какви са били фискалните резерви при различните правителства. „Но искам само да ви кажа, че още един мит 1,4 млрд, които вие, предишния кабинет, прехвърлихте от фискалния резерв за здравеопазване, те не бяха за харчене за здравеопазването като такова. Те бяха за реформа в здравната система. вие я спряхте. Аз бях в една работна група, заедно с Милен Велчев, Ивайло Калфин, Данчо Цонев. Това беше работната група, която разработи модела за частните здравни фондове. Ние вдигнахме осигуровката от 6% на 8%. Тези 2% бяха, за да се направи реформа. Вие просто ги прибрахте”, каза Кънев.

Петър Кънев е на мнение, че всяко едно правителство критикува предишното за разходите. „Разходите на това правителство за периода са само с 2,4% по-високи от миналогодишните. Добра събираемост има в данъчно-осигурителните приходи от 27,6% за миналата година сега са на 28,6%”, уточни той и припомни фраза на Швейк, в която обяснява каква е била войнишката служба в австро-унгарската армия - тя е била изключително тежка, но затова пък продължителна. „Това правителство не изкара толкова дълго, колкото в австро-унгарската армия”, коментира народният представител.

Доброто нещо, което направи това правителство, беше възстановяването на ДДС с 300 млн. повече

По темата за българския бизнес, той обясни, че обстановката е сравнително стабилна, без излишен оптимизъм. „Доброто нещо, което направи това правителство в края на миналата година, беше възстановяването на ДДС с 300 млн. повече, отколкото предишния период. Бях решил днес да не споменавам името на Дянков, но той блокира 800 млн лв ДДС още първата година, за да докажем един добър бюджетен дефицит. Не го правете. Смърт е за българския бизнес, когато блокираш ДДС-то”, категоричен е зам.-председателят.

Във връзка с това какво не успя да направи това правителство, Кънев заяви, че ние работим малко. „България е с най-висок процент неработни дни в ЕС. 160 дни годишно ние не работим, в т.ч. и боледуваме. Предложих да махнем отработките на празниците. Скочиха всички синдикати и правителството не си мръдна пръста. Предложих да се махне графикът на отпуските и не само за микропредприятията, махнете ги въобще. Никому това не е нужно. Чудя се как сме работили 130 години без график за отпуските”, каза той. Кънев е на мнение, че всяко правителство идва на власт с темата за малките и средни предприятия. „От 350 000 фирми в България, 324 000 са до микропредприятия. 638 000 човека работят в тях т.е. 320 000 фирми работят по 1,8 човека и те трябва да изпълняват всички онези задължения, които има едно голямо предприятие”, обясни той и даде пример с това, че една малка фирма от мъж и жена трябва да попълва 29 документа, които са от 150 страници. „Това са 80 000 000 страници годишно. Аз вече говоря за малките камъчета в обувките на бизнеса”, допълни той.

 

 

Смърт е за българския бизнес да плаща такса смет на данъчна оценка

Кънев се обърна с молба към ГЕРБ да не променят предложението за промяната в такса смет. „Знам, че Асоциацията на общините не е доволна от предложението на Министерството на финансите, макар че те са 4 варианта. Смърт е за българския бизнес да плаща такса смет на данъчна оценка. Не го правете, защото голяма част от кметовете на големите градове, а това ще удари основно тях, са ваши”, обясни народният представител. „Оправете наредбата за командировките. Всеки един от вас е пътувал и знае как се живее в Париж с 30 долара. Годишно около 1,2 млн. хора, не само бизнесмени, служебно пътуват командировка. Това са елементарни неща, с които ние се занимаваме, с макрорамки, оплювания, с какво ли не, а не ги решихме. Това става с една наредба на министъра на финансите”, призова той. Във връзка с бързата амортизация, Кънев обясни, че е абсурд е да си купиш един телефон и да го амортизираш 3 години.

2,2 млрд. да се даде за Здравната каса, всичко ще потъне. Нуждаем се от много реформи

„След мен ще говорят за здравната реформа. През 2006г Здравната каса е платила 1,2 млн. хоспитализация, 2013г  - 2 млн, при 600 000 население по-малко. Вие се оплаквате, че 220 млн. били малко за актуализация за Здравната каса. 2,2 млрд. да дадете, всичко ще потъне. Нуждаем се от много реформи – административни, образователни”, заяви той.

Според Петър Кънев не може българският бизнес да се разреши да храни 270 общини, 29 области и „сумати” агенции. „11% от българските семейства никой не работи, 74% от българските домакинства не могат да излязат даже една седмица в отпуск, а 32% имат затруднение да си плащат тока. Ние не намерим ли баланса труд -  капитал, сме за никъде.  Ще завърша с един цитат на Джоузеф Стиглиц, нобелов лауреат: „Неравенството е заплаха за демокрацията”, а всички ние сме в една лодка”, заключи зам.-председателят на ПГ на КБ.