Таско Ерменков: Паниката с КТБ бе създадена от хората, имащи интерес от разграбването й

Юли 17, 2014 Новини БСП 0 887

Един ден се опитват да ни убедят, че положението на банките е катастрофално, на другия ден ни убеждават, че не е чак така

Един ден се опитват да ни убедят, че положението на банките е катастрофално, на другия ден ни убеждават, че не е чак така. Банките са в нормална ситуация. Това заяви в ефира  на BTV народният представител от ПГ на КБ Таско Ермеков. Той обясни, че години наред сме живели в една обстановка, в която информацията не винаги е била достоверна и вярна.

Депутатът представи и хронологията на постъпленията в КТБ: 2009г. – 1,2 млрд. лв. държавни пари в банката, а 2013 г. – държавните пари са 4 млрд. лв. На въпрос кой е инсценирал манипулация, създала паника, Ерменков отговори, че няма тази информация, но задавайки си въпроса кой има интерес от разграбването на активите на тази банка, човек лесно може да намери отговора. Той обясни, че според него атаката е вътрешна за България, а не е външна.

Не е достатъчно само актуализация на бюджета на НЗОК, трябва да се въведе контрол над разходите

Помолен да коментира обвиненията, че БСП бламира актуализацията на бюджета на НЗОК, той отговори, че те не са верни. „БСП ясно и точно изказа своите позиции. С 225 млн. лв. трябва да бъде коригиран бюджетът на Здравната каса”, каза още Ерменков.

На въпрос защо да не бъде коригиран с по-голяма сума, депутатът обясни, че освен приходите, които се гарантират чрез бюджета, разходите в тази система от години са неконтролируеми и проблемът е как да се създаде контрол. „В закона, който е внесен за здравеопазването, се предвиждаше именно увеличаване на контрола и на правомощията на НЗОК върху разходването на тези средства. Публична тайна е, че в големите болници има съмнения за неправомерно разходване на средства, както по закупуване на лекарства, така и по кетъринг и други неща в стотици хиляди за болници, което означава милиони за цялата система”, допълни Ерменков.

Предизборната кампания в България започна, но не от нас

Помолен да коментира фактът, че единствено ДПС са били наясно с промените в бюджета и не са искали време, той отговори, че явно те не са искали информация, защото вече са я имали. „Няма как 2 минути преди да се приемат важни закони, в това число да се отделят средства, които ще задължават нас като данъкоплатци, да бъдат сложени едни числа, които не се знаят и да са два пъти повече от това, за което е говорено и ние да кажем „о, прекрасно, понеже го предлагате, ние го приемаме”, заяви народният представител. Помолен да коментира подкрепата на ДПС за ГЕРБ напоследък, той отговори, че това може би се дължи на опита им да покажат на избиратели си, че не са толкова леви, колкото са се показали. „За съжаление предизборната кампания в България започна, и не я започнахме ние. Ние се опитваме да говори разумно и да търсим национално отговорни решения. За нас партията не стои над държавата”, категоричен бе той.