Румен Гечев: Няма как да предлагаме закон, който да се отличава от европейското законодателство

Юли 14, 2014 Новини БСП 0 1166

Искам категорично да кажа, че най-вероятно, ние също няма да подкрепим проектозакона в този му вид, защото поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица и ние няма как да предлагаме закон, който да се отличава от европейското законодателство

Искам категорично да кажа, че най-вероятно, ние също няма да подкрепим проектозакона в този му вид, защото поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица и ние няма как да предлагаме закон, който да се отличава от европейското законодателство. Това заяви Румен Гечев, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по икономическата политика и туризъм в НС, в сутрешния блок на Нова телевизия. „В същото време обаче ние сме за разглеждането на всички възможни варианти. Съгласно действащата Конституция и законите в ЕС, не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, не може и не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица“, допълни той. Според него това, което трябва да бъде обсъдено днес на срещата при президента и БСП има предложение като алтернативен вариант без да участва държавата директно с финансови средства да компенсира и посочи пример: дългът към вложителите да се превърне в собственост. „Т.е. да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати основно, да могат все пак да имат глътка въздух и да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара“, обясни народният представител. По неговите думи това е правено в ЕС при последната криза и в САЩ.

Трябва да бъдат арестувани тези, които са позволили  изнасянето на 205 млн.лв през 2011 г

„Ние имаме сериозен проблем с колегите от БНБ за това, че ние нямаме достатъчно информация. Многократно искахме предварителния доклад, оценките на квесторите в писмена форма, заверен от БНБ. Разбираме, че е трудно за 10-15 дни да се получат данните в детайли, но сме поставени в положение, когато трябва да се взимат стратегически решения, без да сме сигурни в числата. Например, 3,5 млрд, които още преди няколко дни изразихме съмнение, че те са безвъзвратно загубени. На нас ни се казва, че на тези 3,5 млрд не е ясно всъщност каква им е реалната стойност“, каза той. „Онзи ден буквално ни се пробутваше един разсмиващ вариант, че към края на деня са изнесени 205 млн. лв. На другия ден се оказва, че това не е така, а е коренно различно и че наистина са изнесени пари, но декември месец 2011г.“, припомни той. Според Гечев някои политици трябва повече да мислят преди да говорят, защото са казали, че трябва да бъдат арестувани сегашният премиер, прокурор и шеф на банката. „Излиза, че същият политик трябва да бъде арестуван, защото той искаше да бъдат арестувани тези, които са позволили изнасянето на 205 млн.лв. Прокуратурата каза вчера вечерта, че те са изнесени през декември 2011г.“, поясни депутатът. „Лошото е, че едни са нарушавали закона, а ние сега трябва да вадим кестените от огъня“, коментира той.

„Връзката с Орешарски е много слаба, тъй като 2009г тази банка има активи 2 млрд. След три години и половина управление на ГЕРБ нейният капитал е 6 млрд. по данни на БНБ. След като правителството на ГЕРБ е накарало държавни фирми да си вкарат парите в КТБ, очевидно, че тази гъба е била много обилно поливана от държавния сектор в България“, заяви Гечев. Той обясни, че до края на 2013г размерът на активите е нараснал малко от 6 на 7 млрд. „Вчера говорих с министър Чобанов и новото правителство е успяло до края на 2013г от 50% депозити на държавни фирми в КТБ да бъдат сведени до максимум 25%. Действията на последното правителство са в правилна посока“, категоричен е Гечев.

Ние заявихме категорично, че въвеждане на банкова ваканция и блокирането на банковата система няма да стане

На въпрос дали е била възможна банкова ваканция, народният представител обясни, че в събота на срещата с премиера и в неделя в БНБ желанието и намерението за банкова ваканция е било разписано и аргументирано от централната банка, ДПС и ГЕРБ. „Въвеждането на банкова ваканция от понеделник предполагаше извънредно заседание на парламента в неделя следобед. След като разисквахме всички варианти в БСП, аз бях упълномощен да отида на срещата сутринта, изслушах внимателно останалите и казах, че няма да има банкова ваканция, защото свикването на парламента по Конституция става от председателя на НС Михаил Миков. Ние им казахме, че няма да има извънредно заседание на парламента и че плана за въвеждане на банкова ваканция и блокирането на банковата система няма да стане. Представителите на водещите търговски банки в България също бяха на наша страна“, поясни той.

По неговите думи КТБ е изолиран случай в банковата система. „Ако са необходими промени, ние бихме подкрепим всяка рационална идея, която защитава интересите на българската икономика, а не отделни вложители“, заключи Румен Гечев.